Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Szaúd Arábia bemutatta az OXAGON a Vörös Tengeren úszó város látványterveit

A Szaúd-Arábia készülő Neom gigaprojektjének része, az Oxagon egy 7 km széles úszó város lesz, amely a világ „első teljesen automatizált kikötőjének és integrált logisztikai központjának” ad majd otthont.

A tengerszint emelkedése miatt a Globetrender számára logikus, hogy a vállalatok és a kormányok elkezdik tervezni a vízen való életet. Jövőre a Kempinski úszó szállodát nyit Dubajban, míg az ENSZ támogatja egy úszó város építését a dél-koreai Busan partjainál.

Szaúd-Arábia rendkívül konzervatív politikája és rossz emberi jogi helyzete ellenére rendkívül innovatívnak bizonyul. Néhány éve tervezi a Vörös-tenger partjainál a Neom nevű, rendkívül ambiciózus célpont építését, amelyet az ország többi részétől függetlenül üzemeltetnek majd.

Az állítólag New Yorknál 33-szor nagyobb, és nemcsak turisztikai célpont lesz sötétben világító strandokkal, hanem a tiszta energia (Szaúd-Arábia el akar távolodni a fosszilis tüzelőanyagoktól), a vertikális gazdálkodás, a robotika és az intelligens technológia központja is.

A Neom a marketinganyag szerint „a holnap tervrajza, amelyben az emberiség a bolygó egészségének veszélyeztetése nélkül halad előre”. A projekt egyik legfontosabb eleme az Oxagon nevű lebegő, nyolcoldalú város lesz, amely a Neom vezérigazgatója, Nadhmi al-Nasr szerint „2022 elejétől fogadja majd az első befektetőket”.

A Neom délnyugati sarkában található területet magába foglaló Oxagon egy integrált kikötő és logisztikai központ köré épül, amely a város lakóinak többségét fogja befogadni. Egyedülálló nyolcszögletű kialakítása nyilvánvalóan „minimalizálja a környezetre gyakorolt hatását és optimális területhasználatot biztosít”.

A város meghatározó eleme lesz a világ legnagyobb úszó építménye, amely Neom „kék gazdaságának” központja lesz.

Az Oaxgon ipari fejlődésének „magját” alkotó hét ágazat a következő lesz: fenntartható energia; autonóm mobilitás; vízügyi innováció; fenntartható élelmiszertermelés; egészség és jólét; technológia és digitális gyártás (beleértve a távközlést, az űrtechnológiát és a robotikát); valamint modern építési módszerek; mindezek 100 százalékban megújuló energiával működnek.

A szaúd-arábiai koronaherceg, Mohammed bin Salman nyilatkozatában azt mondta: „A fenntartható energia, az autonóm mobilitás, a vízügyi innováció, a fenntartható élelmiszertermelés, az egészség és a jólét, a technológia és a digitális gyártás (beleértve a távközlést, az űrtechnológiát és a robotikát), valamint a modern építési módszerek: Az Oxagon katalizátora lesz a gazdasági növekedésnek és a sokszínűségnek Neomban és a királyságban, tovább segítve a 2030-as jövőképben megfogalmazott ambícióink megvalósítását.”

Földrajzilag is előnyös helyzetben lesz, mivel a Vörös-tenger a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonala, amelyen évente a világkereskedelem 10 százaléka halad át.

A Neom egy 170 km hosszú, The Line nevű várost is magában foglal majd, amely egyenes vonalban fut majd végig a sivatagon. Autómentes, a lakosok és a látogatók hipergyors vonatokon utaznak majd rajta keresztül, a leghosszabb út soha nem lesz hosszabb 20 percnél. A tengerparton feljebb a világ legnagyobb korallzátony-helyreállítási projektje fog megvalósulni.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb