Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Lenyűgöző építészet: a Snøhetta a tengerfenéken épített egy éttermet

A világszerte elismert építészeti stúdió, Snøhetta a norvég partvonal legdélebbi pontján épített egy egyedülálló éttermet, ahol az északról és délről érkező tengeri viharok találkoznak.

Az “Under” projekt egy egyedülálló összefolyásnál helyezkedik el. A tengeri fajok itt mind a sós, mind a brakkvizekben virágoznak, így a biológiai sokféleség természetes bősége él a helyszínen. A Snøhetta által tervezett étterem a tengeri élővilág kutatóközpontjaként is működik, így tisztelegve a tenger vadon élő állatvilága és Norvégia déli csücskének sziklás partvonala előtt.

A távoli Lindesnes régióban található 495 négyzetméteres építményt egy sziklás part mellett építették a tengerfenékre, és most mesterséges zátonyként funkcionál. A betont kívülről szándékosan szabadon hagyták, így az algák és puhatestűek számára durva felületet teremtettek, amelyen megtapadhatnak. Snøhetta szerint a 2019-es befejezéssel „a természet magáévá tette” a szerkezetet, ahogyan azt tervezték.

Mint a leereszkedés metaforája, a szövetborítású belső tér színei egyre sötétebbek és intenzívebbek lesznek, minél mélyebbre „merülünk”. Az egyedi akusztikai panelek fölé feszített, egyedi készítésű szövetek az óceánba süllyedő naplemente színeit idézik, és a lépcsőn való leereszkedést kísérik. A bejáratnál a mennyezet semleges színe átvált a naplemente rózsaszínébe, az intenzív korallszínbe, a tengerzöldbe, majd az étkezőbe lépve az éjkékbe torkollik. A finom szövésű mennyezeti panelek finom eleganciája nyugodt hangulatot kölcsönöz az épületnek.

Az Under Európa első víz alatti étterme és egyben a „világ legnagyobbja” is. Amellett, hogy egyedülálló étkezési élményt nyújt a vendégeknek, az épület várhatóan vonzza a tengeri élővilágot, ami növeli a terület biológiai sokféleségét, és friss alapanyagokkal látja el a séfet. Emellett egyedülálló helyet biztosít a tengerbiológusok számára, hogy zavartalanul tanulmányozhassák a tengeri élővilágot, és arra ösztönzi a látogatókat, hogy a víz alatti életet testközelből megfigyelve ismerjék meg azt.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb