Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Kender és mész az építőiparban; avagy az építészet jövője a múltban rejlik?

Magyarországon jelenleg mintegy 700 ezerre becsülik a vályog otthonokban lakó családok számát. Az emberek a vályogot a múlt építési anyagának vallják, és gyakran nem tartják megfelelőnek az építőanyagot műszakilag új kivitelezésekre.

Mindazonáltal a környezetromlás egyre több bizonyítékának fényében az öko-architektúra egyre nagyobb érdeklődést váltott ki a környezetvédelmi szféra iránt. Ennek következtében az egyik nagy múltú hagyomány, a vályogépítészet, valamint annak újragondolt, modernizált változata napjainkban hatalmas reneszánszát éli.

A vályogépítés elsődleges nyersanyaga értelemszerűen a vályogtalaj, amely agyag, homok, apró kavics és iszap keveréke, melyhez színező és minőségjavító anyagokat adnak. Feltétlenül szükséges, hogy az építési célra használt agyagos talaj szerves, rothadó anyagoktól mentes legyen. A kötést maga az agyag biztosítja, amely 0,002 mm-nél kisebb részecskéket tartalmaz. Az agyag a vályog természetes kötőanyaga. Az agyag kötőereje minőségétől és mennyiségétől függ. Ennek megfelelően az építőagyag „sovány” vagy „zsíros” kategóriába sorolható.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalán jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb