Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Fenntartható építészeti stratégiák: 8 „zöld projekt” Spanyolországban

A következő spanyol építészeti projektet tökéletesen bemutatják, hogyan közelíthető meg és alkalmazható a fenntarthatóság több oldalról.

Campus Repsol, Rafael de La-Hoz által | Ez a madridi székhelyű campus kiváló díjakat nyert a legújabb fenntarthatósági szabványok teljesítésében, a LEED NC tanúsítás (új építés és jelentős felújítás) miatt. Ez azt jelenti, hogy az építészek minden egyes kategóriában (Fenntartható helyszínek, Vízhatékonyság, Energia és légkör, Anyagok és erőforrások, Beltéri környezetminőség és Innovatív tervezés) több fenntartható választást is figyelembe vettek az épületegyüttes mind a négy tömbje esetében.

A napelemek és a légkondicionáláshoz használt gázhőszivattyúk mellett az építészek másik fontos döntése az volt, hogy a kerteket a madridi éghajlatnak megfelelő növényfajtákkal alakítsák ki, valamint az öntözőrendszer víz- és vízellátását.

T House az Olalquiaga Arquitectos tervezésében | A Torrejón de Ardozban található ház építészei elmagyarázták, hogy a tervezési folyamat során két kihívással kellett szembenézniük; “A fenntartható és technológiai építészet hozzáigazítása a normatív korlátokhoz és a heterogén városi központokra jellemző sajátosságokhoz”. Ezért úgy döntöttek, hogy az épületet három részre osztják: „Technikai egység”, „Feltartható egység” és „Városi ház”.

A projekt legkiemelkedőbb része kétség kívül a „fenntartható egység”. Geotermikus szabályozása termoaktív panelek segítségével történik, ezzel a felére csökkentve a havi energiaköltségeket. A rendszer külső és belső páratartalom-, hőmérséklet- és fényérzékelők hálózatából áll. A központi rendszerrel való kommunikáció során különböző forgatókönyvek jönnek létre a beltéri klímaszabályozáshoz.

Montaña House a [baragaño] tervezésében | Ezt az asztúriai házat mindössze öt óra alatt állították össze négy hónapos gyártás után egy madridi gyárban. Az iparosított épület koncepcióját a tulajdonosok, egy angol család határozta meg. Az önérvényesülésük a fenntarthatósághoz való hozzájáruláshoz vezetett, mivel a jövőbeni növekedést lehetővé teszi, mivel csak a meglévő részek újrahasznosításával vagy egy új modul hozzáadásával, ahelyett, hogy lebontanák és a semmiből újjáépítenék. A gyárban történt gyártás optimalizálja az energiát, az anyagokat és a munkaerőt (a helyszíni építkezéshez szükséges), és minimalizálja a zajt, a hulladékot és a törmeléket, valamint a környezeti károkat.

Los Huertos Housing az Ensalada Works által | A legnagyobb kihívást a Sallent de Gállego lakásprojekt kialakuló társadalmi kontextusa jelentette. A Pireneusok ökoszisztémájához tartozó Ordesa-Biñamara Bioszféra Rezervátumként elismert Tena-völgyben található településnek mindössze 1000 lakosa van.

Ezért ez a projekt a korábbi projektektől eltérően közelíti meg a fenntarthatóságot. Amint az építészek kifejtik, „mélyen integrálták a helyi emberek és a természet kapcsolatát, megőrizték tevékenységeiket és termelési struktúráikat, megőrizték a hagyományos tudást és felhasználták a helyi természeti erőforrásokat”.

UP23-UBIKO Dwelling a Viraje arquitectura tervezésében | Ahogy nő az előregyártott moduláris épületrendszerek iránti lelkesedés, egyre több lehetőség és adaptáció jelenik meg. Példa erre a valenciai hegyi házak, amelyek eltérõ térbeli összefüggéseik miatt elsõ pillantásra hagyományosnak tűnnek. A négy hónapos gyári kivitelezésnek köszönhetően a megtakarított idő csökkentette az energiafogyasztást és elkerülte a környezetbe kerülő hulladék keletkezését.

Palerm House az OHLAB által | A vidéki szálloda kibővítése beleolvad a környezetbe, mintha mindig is ott lett volna. Szerencsére ez nem csak esztétikai kérdés: a projekt kezdetétől fogva ösztönözték a hagyományos építési részletek, valamint a természetes és helyi anyagok palettájának használatát. Hidraulikus csempék, kézzel készített cementpadlók és mosdók, helyi mares kő és újrahasznosított tetőcserepek alkotják ennek az otthonnak a magját.

A ház tájolása természetes fényt, szellőzést és hőszabályozást tesz lehetővé. A napfény elnyelésére és az energiatakarékosságra szolgáló pergola, valamint az esővíz tárolására szolgáló tartály is található, amely később újra felhasználható a kert, a medence és a WC-k öblítésére.

A cikk folytatásához kattints ide!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb