Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Hozzájárul az Airbnb a lakhatási válsághoz?

Amikor az Airbnb közel 15 évvel ezelőtt elindult, innovatív módot kínált a rövid távú szállások egyszerű foglalására. A mai napig extra szobák vagy teljes apartmanok bérbeadásával alternatívát kínálnak a hagyományos szállodamodell mellett, amely gyakran túlárazott és túlfoglalt.

Az internetes szállásfoglaló rendszert jelenleg rengeteg kritika éri, mert a cég gyorsan növekedett, és világszerte több százezer ingatlant kínál, de nem mentes a negatív tapasztalatoktól. Mostanra a tervezők és a döntéshozók kezdik felfigyelni az Airbnb ingatlanok tömkelegének hatására, és arra, hogy ez hogyan járul hozzá a növekvő lakhatási válsághoz.

Az Airbnb bérleti birodalmát építő befektetők népszerűsége az elmúlt évtizedben exponenciálisan nőtt. Különösen manapság, amikor az emberek vissza akarnak térni szokásos utazási szokásaikhoz, az Airbnb népszerű lehetőségnek bizonyult, és fontos szerepet játszott a rövid távú bérleti piacon.

2020-ban az Egyesült Államokban a lakásvásárlások több mint 40 százalékkal gyorsabban nőttek, mint 2019 lakásvásárlásai. A lakástulajdonosok látják a meglévő lakások magas hozam melletti vásárlásának és bérbeadásának előnyeit. Az opportunista bérbeadók néhány hónap alatt kifizethetik jelzáloghitelüket, a rövidtávú bérbeadás lehetőségével. Ez azonban részben hozzájárult a globális lakáshiányhoz, ami szinte az összes nagyvárosban a lakbérek emelkedéséhez vezetett. Az Airbnb-tulajdonok számának növekedése és az emelkedő bérleti díjak közötti összefüggést „Airbnb-effektusnak” nevezték el.

A lakosok jobb kiszolgálását szolgáló hosszú távú bérletek hiánya mellett az új lakóingatlanok építése is jelentősen lelassult a globális ellátási lánc problémái és a nehéz pénzügyi környezet miatt. Az övezeti törvények előírják, hogy milyen típusú kis sűrűségű lakásokat lehet építeni, és ez az egyik oka a lakáshiánynak. Egyes városok megkezdték a rövid távú bérbeadásra vonatkozó törvények betartatását, különösen az olyan városokban, mint New York, ahol a hírek szerint több Airbnb van a piacon, mint üres lakás.

Egy másik, 2016-ban közzétett jelentés becslése szerint az Airbnb-k puszta száma miatt a New York-iak több mint 600 millió dolláros további évi bérleti díjat fizettek a bérleti díjak emelése miatt. Míg az Airbnb pénzügyi előnyökkel jár, különösen azokban a városokban, amelyek nagymértékben támaszkodnak a turizmusra, a bevételek nagy része aránytalanul a vendéglátók kis csoportját kapja.

Az Airbnb belső becslései szerint a házigazdák körülbelül egynegyede kezeli az ingatlanainak kétharmadát. Ezen túlmenően kutatásuk azt találta, hogy a legtöbb listán teljes apartmanházak szerepeltek, amelyeket ideiglenes szállodává alakítottak át, és az üzemeltetők sokkal többet keresnek, mint a lakosok piaci bérleti díjat. Nem csak a kis földesurak vesznek részt a rövid távú bérleti birodalmak felépítésében. A vállalatok és az ingatlanbefektetési cégek saját nagy portfóliójukat építik fel, vagyonukért dollármilliárdokat szántanak holdingokba, ami csak súlyosbítja a lakáshiányt.

Világszerte a megfizethető lakást kereső bérlőket visszatartotta a rövid távú bérleti díjak, köztük az Airbnb térnyerése. Az építkezés várhatóan nem fog lépést tartani a megfizethető lakások iránti kereslettel a következő évtizedben, különösen azért, mert ezeket az otthonokat és társasházakat csak a nyaralók piacán használják. Bár a rövid távú bérbeadás komoly problémát jelent, a kérdés az, hogy még ha holnap Airbnb-boom is lesz, van-e garancia arra, hogy ezek az egységek azonnal visszatérnek a hosszú távú lakásállományba? Vagy az Airbnb mindig is szerepet játszott városaink lakhatási kezelésében? Vannak hátrányai, de előnyei is, és mindkettőt mérlegelni kell, mielőtt eldöntené, hogyan kezeljük.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb