Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

ENSZ: az épületek a „legnagyobb eszköz” a globális erőforrás-hatékonyság javítására

Az épített környezet a világ leggyorsabban növekvő anyagfogyasztója. Ugyanakkor Julia Okatz, az ENSZ mérföldkőnek számító Global Resource Outlook tanácsadója szerint itt rejlik a legtöbb fejlesztési lehetőség is.

A Nemzetközi Erőforrás Panel (IRP) jelentése szerint az épületek és a városrészek hatékonyabbá tétele 2060-ig 25 százalékkal csökkentheti a nyersanyagok iránti globális keresletet, miközben az energiaigényt és a kibocsátást 30 százalékkal mérsékelheti.

„Az épített környezet mintái a legfontosabb meghatározói egy ország kibocsátásának” – mondta Julia Okatz, az IRP társelnöke, Janez Potočnik „jobbkeze”, a Systemiq tanácsadó cég természeti erőforrásokért felelős igazgatója.

Julia Okatz szerint az olyan jól megtervezett épületek iránti igény, amelyek csökkentik az erőforrás-felhasználást, miközben fenntartják vagy akár javítják a lakók életminőségét, lehetőséget nyújt az építészeknek arra, hogy nagyobb hatást gyakoroljanak a tervezési folyamatra,

Az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének e havi hatodik ülésszakán bemutatott Global Resource Outlook 2024 című jelentés az IRP legújabb áttekintése a globális erőforrás-felhasználásról a jelentés legutóbbi, 2019-es kiadása óta.

A legújabb jelentés szerint „fenntarthatatlan erőforrás-felhasználásunk” az elmúlt 50 évben megháromszorozódott, és ma már a globális kibocsátások több mint 55 százalékáért és a légszennyezés hatásainak 40 százalékáért felelős, ami a bolygónk válságának „kulcsfontosságú hajtóerejévé” teszi.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb