Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Rólunk írták

Csak a szakszerűen beépített fa nyílászárók működnek jól hosszútávon

Nyílászárók az épületeknek nélkülözhetetlen műszaki elemei, ékességei. Rajtuk keresztül történik a közlekedés, szellőztetés, valamint a természetes megvilágítás. Régen csak fából, a későbbiekben fémből és műanyagból készítették és készítik napjainkban is.

Rendeltetésüktől függően mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya. Ezen túlmenően nagy mértékben meghatározzák az adott épület arculatát, jó megjelenését.

Németh László úr, a Németh-Fa Kft tulajdonosa – álláspontja szerint a nyílászáróknak, legyenek azok ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók minden esetben meg kell felelni hő, hang és biztonságtechnikai előírásoknak. Alapvető elvárás az un. bútor minőség. A külső felületükön fontos a tartós vízállóság és az UV sugárzás elleni védelem, amit az ő technológiájuk szerint 4 rétegben felhordott vastaglazúrral, vagy a külső felületen alumínium-borítással, síkban záródó, vagy a profilt követő kivitelben biztosítanak.

A belső felületeknek pedig színekben, stílusában is harmonizálniuk kell a belső térrel, a belső dizájnnal. A fa nyílászárók szinte egy életen keresztül jól szolgálják a gazdáikat. Természetesen ezért folyamatosan ápolni és védeni kell a felületeiket. Mivel a fa élő anyag és folyamatosan lélegzik, részben biztosítja a levegő utánpótlást a lakásban.

Ahhoz, hogy a fa nyílászárók hosszú távon jól működjenek a következő szabályokat kell figyelembe venni. Mindenek előtt az egyik legfontosabb feladat a precíz, a pontos helyszíni felmérés, a műszaki egyeztetés, nyílásirány, magassági pontok, vízzárás, légzárás, stb.

A pontos felmérés és műszaki egyeztetés után történik a gyártmányterv készítése és a gyártás. A gyártás folyamatában fontos a megfelelő alapanyagok kiválasztása, többek között a faanyag, a festék, a vasalat, az üveg, és a tömítőanyagok. Németh úr a technológiához kapcsolódóan a következőket hangsúlyozta: „Fontos, hogy a szakszerűen legyártott bútor minőségű termékeket gondosan, jól csomagolva szállítsuk a helyszínre. A következő fázisban elengedhetetlen a precíz, pontos beépítés.

Fő szempont, hogy megfelelő helyre építsük be a nyílászárókat mélységében, magasságában, továbbá hogy megfelelően beállítsuk vízmértékben és függőben, valamint nagyon lényeges a vízzárás és a légzárás. Csak a szakszerűen beépített fa nyílászárók működnek hosszútávon megfelelően.”

A Németh-Fa Kft a kültéri nyílászárók mellett kiváló minőségű tömörfából beltéri ajtókat is gyárt. A beltéri ajtók az egyedi megrendelése igényeinek megfelelően készülhetnek fenyőből, tölgyből, egyéb lombos fafajokból. Formájukat illetően hagyományos keretes un. filung betétes ajtók, valamint a mai modern sík ajtó- lapok furnérozott, vagy svartnizott (vastag furnér) felülettel, az egyéni kívánságoknak megfelelően készülnek.

A felületek kezelése vizes bázisú bútorlakkal, vagy bio olajjal történik.

Németh László úr szinte „belenőtt” a szakmájába. Az édesapja fúró-faragó falusi ember volt, aki fából sok mindent készített.

Apukája mellett ő is megszerette a fát és asztalos szakmát tanult. Ezt követően több faipari cégnél dolgozott fizikai munkásként. Szakmunkásként gyakorlatot szerzett a mesterség különböző területein és elsajátította annak fortélyait, s a későbbiekben több üzemben már vezetőként dolgozott.

Németh Fa Kft által gyártott moduláris ház

A rendszerváltást követően 1991-ben egyéni vállalkozó lett és 1994-ben létrehozta a Németh-Fa Kft-ét, mely azóta is a jelenlegi telephelyén működik. A 9 hektáron elhelyezkedő telephely a folyamatos műszaki fejlesztéseknek köszönhetően mára szinte átfogják az országban a faipar teljes vertikumát a rönkfeldolgozástól a késztermékek gyártásáig.

Gyakorlatilag 26 éve ismert szereplői a hazai faipari piacnak. Elsősorban nyílászárókat és faházakat gyártanak, de hazai igények kielégítése mellett a környező országokba is, azaz Ausztriába, Németországba, Olaszországba, Franciaországba és Szlovéniába is szállítanak a termékeikből.

Elsődleges tevékenységük a rönkfeldolgozás. A térség erdeiben kitermelt rönköt dolgozzák fel, fenyőt, tölgyet, bükköt, egyéb lombos alapanyagokat. A fenyőből háztetők alapanyagát vágják és a faházaikhoz szükséges alapanyagok jórészét fűrészüzemükben készítik elő. A tölgyből és egyéb lombos anyagokból ablak, ajtó és bútor anyagokat gyártanak. Ezeket az alapanyagokat egy darabig pihentetik, majd szárítják, végezetül különböző területeken feldolgozzák, vagy értékesítik.

Második nagy profiljuk a tömörfa megmunkálása. Tömörfa megmunkáló üzemükben a következő termékcsoportok készülnek: ragasztott gerendák, ragasztott tartók, ablak, -ajtó frízek (díszítések), valamint különféle táblásított termékek, fal és padlóburkolatok, svédpadlók egyedi méretben.

A késztermékeik alapanya- gát saját megmunkáló üzemükben gyártják le.

A faházgyártó üzemükben 22 éve gyártanak faházakat, lakóházakat. Termékeik között megtalálható a finn típusú gerendaház, a paneles szerkezetű ház. A modulházak kínálatában a megrendeléstől függően vannak hétvégi házak és családi házak, hiszen egyre keresettebbek a faházak, mert természetes anyagból készülnek.

Beszélgetésünket Németh László úr egy frappáns gondolattal a következőképp zárta: „Szlogenünk, minden, ami a fából van”.

Szerző: Oláh Antal

A cikk megjelent a HÁZAK MAGAZIN• 2020 december – 2021 januári számában, mely a letöltésre kattintva eredeti állapotában le tud tölteni és meg tud tekinteni.

Németh Fa Kft elérhetősége: http://nemeth-fa.hu/

Németh Fa Kft Moduláris házáról készített videó:

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb