Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A szilícium alapú bevonat, mely lassítja a tűz terjedését

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatócsoportja nemrégiben olyan szilen anyagra talált alkalmazást, amely olyan felületekre is felvihető, mint a fa, így gátat hozva létre az éghető molekulák és a láng között.

A tanulmány nemrég jelent meg az Angewandte Chemie folyóiratban.

A Kutatásról

Az egyetem közleménye szerint a kutatók olyan technikát fejlesztettek ki, amely a molekulavékony védőréteget használja annak szabályozására, hogy a hő hogyan lép kölcsönhatásba a feldolgozott anyaggal.

„A tűz értékes mérnöki eszköz – elvégre a nagyolvasztó is csak erős tűz” – mondta Martin Thuo, a munkáról szóló tanulmány szerzője, az NC State anyagtudományi és mérnöki professzora. „Azonban, ha egyszer tüzet gyújtasz, gyakran nem tudod ellenőrizni, hogyan viselkedik.”

„A mi technikánk, amelyet inverz termikus lebontásnak (ITD) nevezünk, nanoméretű vékony filmet alkalmaz a megcélzott anyagon. A vékony film a tűz hő hatására megváltozik, és szabályozza az anyaghoz jutó oxigén mennyiségét.”

„Ez azt jelenti, hogy szabályozhatjuk az anyag felmelegedésének sebességét – ami viszont befolyásolja az anyagon belül lezajló kémiai reakciókat. Alapvetően finomhangolhatjuk, hogyan és hol változtatja meg a tűz az anyagot.”

A cikk a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb