Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A Kengo Kuma & Associates nyerte az új látogatóközpont tervezési versenyét az albániai Butrintban az UNESCO helyszínén

Egy nemzetközi versenyen nyerte el a Kengo Kuma & Associates a Butrint Nemzeti Park új látogatóközpontjának projektjét, az UNESCO világörökség része Albánia Jón-tenger partvidékén. 

Az átfogó fejlesztési projekt célja, hogy egy csomópontban és stratégiai helyen történő elhelyezésével új kapcsolatot teremtsen a helyi közösségek és a régészeti lelőhely várható látogatói között, javítva a helyszín megközelíthetőségét, amely Albánia egyik fő kulturális látványossága. A CHwB Albania albán partnerekkel közösen fejlesztett látogatóközpont a tervek szerint 2025-ben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az építésre választott helyszín sűrű kereszteződést jelent a hegyi ösvényekről induló, a Vivari-csatorna és a Butrint-tó vizes élőhelyeivel összekötő ösvények között. A projekt kihasználja helyzetének előnyeit, mivel a torkolat és a tó panorámás kilátása felé nyílik. A központ elhelyezése lehetővé teszi a helyi közösséggel való kapcsolatokat is, segít megszilárdítani jelenlétüket és fontosságukat a régészeti lelőhely számára, és segíti az új körforgásos gazdaságok létrehozását.

A helyszín elemzése után a Kengo Kuma & Associates két épület létrehozását javasolták. Az egyik egy “hegyi kapuként” működne, amely összekötné a látogatókat a helyszín legtermészetesebb részével, a másik pedig egy “régészeti helyszín kapuja” lenne, amely összekötné a Butrint-tónál lévő kikötőhelyet a Vivari-csatornánál lévővel.

A második helyszínt úgy alakítják ki, hogy egy nyilvános teret, egy plazát is magában foglaljon, ahol a helyi közösség kapcsolatba léphet a látogatókkal, valamint egy szemlélődési teret, ahol bárki szemtanúja lehet a fényváltozásnak és a környezetre nyíló kilátásnak.

A cikk eredetileg a www-kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb