Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A döngölt föld gyönyörű színei díszítik a thai komplexumot belülről és kívülről

A thaiföldi Chonburi távoli tengerparti városában található a Chonburi Multi-Purpose Building az ősi építési technikák kortárs újjáélesztése, egy évezredekkel ezelőtt feltalált technológiát követve.

A Suphasidh Architects által tervezett háromemeletes szerkezet döngölt földfalait a fény és az árnyék kölcsönhatása öleli körül. Az építészek több mint két éven keresztül helyi vállalkozókkal és építtetőkkel dolgoztak, hogy elmélyedjenek ebben a technikában, amelyet a modern gyakorlatok gyakran figyelmen kívül hagynak a kézi földtömörítés idő- és munkaigényes jellege miatt.

A biztonsági előírások betartása érdekében vasbeton oszlopok és gerendák kerültek a tervezésbe szerkezeti elemként, zökkenőmentesen összefonódva a belső terekben látható döngölt földhomlokzatokkal. Az eredmény az anyagok harmonikus keveréke, látható betonelemekkel és megőrzött durva természetes felületekkel, amelyek hozzájárulnak az épület identitásához.

A Suphasidh Architects Thaiföld különböző régióiból származó különböző földmintákkal kísérletezett a megfelelő anyagösszetétel megtalálása során, amely a legmegfelelőbb lenne Chonburi trópusi klímájához, ahol a magas páratartalom és a kemény monszun évszakok kihívást jelentenek. A további 10% betont tartalmazó végső keverék stabilitást adott a döngölt földnek, miközben megőrizte az épület kiterjedt homlokzatának természetes textúráját és tónusait.

A saroktelepen rétegesen vette fel formáját az épület, ahol a sziklás terepbe alapozást ütöttek, betont öntöttek rácsokra és formákra, majd összegyűjtötték, kondicionálták, majd tömörítették a földet. Az építészek előregyártott vasbeton gerendákat fektettek a földfalakra, míg a 35 cm-es falakat úgy tervezték, hogy megvédjék a belső teret a napfénytől, miközben a maradékhőt felfelé vezették. Az épületet acélszerkezetes könnyűtető védi.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb