Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A cement újrafeltalálása

“Mi lenne, ha a modern világot építő anyagot klímabontóból szénszivaccsá tudnánk alakítani?” Akshat Rathi

Akshat Rathi a Quartz újságírója, ahol a tudomány, az energia és a környezetvédelemmel foglalkozik. 2017-ben megjelentette a The Race to Zero Emissions című sorozatot, amely a szén-dioxid-leválasztási technológia szerepét vizsgálja az éghajlatváltozás mérséklésében.

Előre tekerve az időt, körülbelül egymillió évvel… Az emberiség eltűnt – talán egy világjárvány vagy valamilyen kataklizmatikus esemény, mint az előttük lévő dinoszauruszok, kipusztította. Az idegenek, vagy talán a modern majmok intelligens leszármazottai a távoli múlt eseményeinek nyomait kutatják. Lehet, hogy találnak emberi csontokat, de lehet, hogy nem találják meg modern életünk maradványait. Amit azonban szinte biztosan találnak, az omladozó, szögletes, szürkés, porral borított tömbök, amelyeket az acél betonacél oxidációjával keletkező vöröses vegyszer színez.

Ha az antropocénnek van jellegzetes anyaga, akkor az beton. Ez a leggyakoribb mesterséges anyag. Házakat, felhőkarcolókat, hidakat, emlékműveket építünk belőle; utazunk rajta; és még halottainkat is abba temetjük. De legtöbbünk aligha gondol rá.

Kivéve Robert Courlandot, aki egy teljes könyvet írt róla; Concrete Planet. Courland – egy nyugdíjas mérnöki vezető, aki korábban író és történész volt – könyvében a konkrét és a modern emberi civilizáció árnyalt és összefonódó történetét követi nyomon.

A rómaiak voltak az elsők, akik kihasználták a beton számos hasznos tulajdonságát. A Pantheon közel 2000 éves kupolája betonból készült. Aztán egy rövid szünet után, amikor a beton receptje elveszett, az anyag újrafelfedezése elősegítette az ipari kor fellendülését. De Courland úgy találja, hogy a beton modern felhasználása – vasbeton gerendákkal alátámasztva – olyan épületeket hoz létre, amelyek csak töredékét képesek ellenállni annak, amit a Pantheon túlélt. A legtöbb modern épület száz éven belül megsemmisül.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb