Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A bioműanyagok nem megoldás a műanyag-válság kezelésére

A szívószálak az egyik legelterjedtebb étkezési eszköz a fejlett országokban világszerte. Primitív szívószálakat találtak már ókori közel-keleti romokban, de az 1800-as évek ipari forradalma hozta el a szívószálat a nyugati világ élvonalába.

Az ipari forradalom során a szívószálak népszerűvé váltak a rizsszalma, az iparilag előállított papírszívószál, később a hajlított szívószál, majd az 1960-as években a szabványos műanyag szívószál bevezetésével.

Jelenleg az Egyesült Államok lakossága átlagosan 1,6 szívószálat használ naponta fejenként, ami összességében 500.000.000 eldobható szívószálat jelent, amit minden egyes évben használunk! Nem csoda, hogy hatalmas óceáni szemétválság felé tartunk, hiszen a műanyag szemét nagy része az óceánba kerül, és a halak (amelyeket végül mi eszünk meg) lassú lebomlásuk során felfalják.

Az 5 Gyres kutatóintézet megállapításai szerint a bioműanyagok nem jelentenek teljes megoldást a műanyagszennyezésre. Tanulmányuk aggályokat vet fel a biológiailag lebomlónak címkézett termékekkel kapcsolatban; a „Better Alternatives 3.0” című jelentésükben a kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet felfedezte, hogy bár egyes bioműanyagok gyorsabban bomlanak, mint a hagyományos műanyagok, egyes változatok jelentősen lassabban bomlanak le.

A kutatás során kiderült, hogy bizonyos bioműanyag csomagolóanyagok még akkor is sértetlenek maradtak, miután több mint egy évre a föld alá temették őket, és a különböző éghajlati és talajviszonyok sem befolyásolták őket. Az 5 Gyres floridai, kaliforniai és maine-i kutatói 22 fajta egyszer használatos csomagolás lebomlását vizsgálták, 64 héten keresztül talajban és tengeri környezetben is elvégezve a teszteket.

A cikk eredetileg a www.kp,hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb