Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

A 10 legjobb alapelv a hűvös belsőterek kialakításához

Az Egyesült Királyságban és Nyugat-Európában tapasztalt rekordot jelentő hőhullámok után az éghajlatváltozás miatt valószínűleg gyakoribb lesz a magas hőmérséklet. Erre reagálva, a Buro Happold fenntarthatósági és fizikai igazgatója, valamint többszörösen díjazott építész, mérnök, író és kurátor, Smith Mordak 10 módszert oszt meg az épületek tervezésével, hogy a hőségben is hűvösek maradjanak.

Talajhőszivattyúk és alacsony épületek

Az alacsony épületek hűvösebbek maradnak, mint a magas, keskeny épületek, mert a talaj viszonylag egyenletes hőmérsékletet tart fenn. A földi hőszivattyúk alapvetően felerősítik ezt a folyamatot, nyáron megkönnyítik a talaj hőellátását, télen pedig a talajból történő hőelvonást.

Host House Kipp Edick és Joe Sadoski tervezésében

A Salt Lake Cityben található Host House (a fenti képen) egy nettó nullás épület, amelyet Kip Edick és Joe Sadosky építészek terveztek. Elsősorban egyszintes, és geotermikus hőszivattyúkat használ a hőmérséklet szabályozására Utah szélsőséges nyarain és telén.

Exponált hőtömeg

A kitett belső termikus tömeg ugyanennek a koncepciónak a mini változata. A termikus tömegű anyagok hőt vagy hideget tárolnak, csökkentve a nappali és éjszakai hőmérséklet különbséget.

A beton túl sokáig volt a termikus tömegskála tetején. Az indoklás szerint a cementgyártás során sok CO2-t bocsátunk ki, de ezt ellensúlyozza az az energia, amelyet megtakarítunk, ha nem kell fűteni és hűteni az épületeket. Ez ugyanolyan frusztráló, mint a túlcsomagolt, tápanyagszegény élelmiszerek reklámjai, amelyek azt állítják, hogy „pénzt takarítunk meg” azzal, hogy megvásároljuk őket, mert nem olyan drágák, ugyanakkor az élet jobb lenne nélkülük. A betonnak nincs monopóliuma a termikus tömeg tekintetében.

A kendernövény fás szárának és mészkötőanyagának keveréke, a kenderbeton kiváló hőszigetelő anyag, amely irigylésre méltó hőtömeget is kínál a hatalmas kezdeti szénköltség nélkül. Nedvességáteresztő is, a páratartalom szabályozása a nedvesség elnyelésével vagy kibocsátásával a környezettől függően. Egyéb alacsony széntartalmú termikus tömegű anyagok közé tartozik a kő, a döngölt föld és az égetetlen tégla.

A Practice Architecture által tervezett Flat House

A Cambridgeshire-ben található Flat House (a fenti képen), a Practice Architecture által tervezett nulla szén-dioxid-kibocsátású ház, kívül és belül egyaránt kenderbetont használ, különösen a szabad belső falakon.

Léghűtés

Ha a pincében egy hőtömegből álló labirintust hozunk létre, akkor nemcsak azt mondhatjuk, hogy “akarod látni a labirintusomat?”, amikor az emberek meglátogatnak, hanem egy konnektor nélküli hűsítő raktár is mindig kéznél van. Ha a külső levegőt lassan átvezeted a hűvös falakon és a hűvös földalatti labirintusodon, mielőtt bevinnéd a lakott helyiségekbe, akkor a passzív szellőzést hűtőkészülékek nélkül szuperhűtötted.

Australian Plant Bank BVN Donovan Hill által

Az Új-Dél-Walesben található Australian Plant Bank (a fenti képen) egy földalatti termállabirintus segítségével veszi fel és tárolja a hőt nappal, majd hűti éjszaka. Ezzel elkerülhető a hirtelen hőmérséklet-ingadozás, és akár 7,5 Celsius-fokkal is felfűti vagy lehűti az épületet. Tervezte: BVN Donovan Hill.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb