Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

7 tégla alternatíva, újrahasznosított hulladékból és bioanyagokból

A beton és az acél után a tégla áll az építészek, tervezők és anyagkutatók fókuszában, akik az építőipar, és azon belül is az építőanyagokhoz kapcsolódó kibocsátások csökkentését szorgalmazzák.

A téglát általában agyagból állítják elő, mely egy véges erőforrás, amelyet bányászni és szállítani kell a világ minden tájára, majd fosszilis tüzelőanyaggal működő kemencékben több mint 1000 Celsius-fokos hőmérsékleten, gyakran több napon át égetik. Ez az energiaigényes eljárás egyértelműen nem támogatja a globálisan zajló harcot a klímaváltozás ellen – a folyamat nemcsak nagy mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátást, hanem szén-monoxidot és más veszélyes légszennyező anyagokat is termel, különösen Dél-Ázsiában, ahol a kemencéket gyakran még mindig szénnel működtetik.

Ezen problémákra való megoldás találása érdekében a téglagyártók és a kutatók egyre inkább azt vizsgálják, hogyan lehetne a helyi hulladékanyagokat felhasználni a széleskörűen használt falazóelemek előállításához. Az alapanyag-alternatíva kutatása mellett sok esetben visszatérnek a hagyományos napszárítási módszerekhez, hogy kiküszöböljék a tüzelést. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk hét alternatívát, melyek közül némelyik már elérhető a piacon. Íme:

Parafa blokkok az MPH Architects, a Bartlett School of Architecture, a University of Bath, az Amorim UK és a Ty-Mawr által

Ezek az egymásba illeszkedő, expandált parafa blokkok úgy rakódnak egymásra, mint a Lego kockák, habarcs vagy ragasztó nélkül ebben az építési rendszerben, amelyet a Stirlingdíjra jelölt Cork House építéséhez használtak.

A rendszer egyszerűsége lehetővé teszi, hogy a téglákból könnyen szétszerelhető, újrahasznosítható és újrafelhasználható szerkezeteket lehessen létrehozni, és az anyagot adó parafatölgyek által megkötött nagy mennyiségű szén-dioxidnak köszönhetően a téglák szén-dioxid-kibocsátása is negatív lehet.

A londoni MPH Architects cég 2014 óta dolgozik a rendszeren különböző kutatóintézetekkel együttműködve, és most azt reméli, hogy egy önépítő parafa építőcsomaggá fejlesztheti azt.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb