Építészeti érdekességek

Több díjra is jelölték MIA tervezőstúdió hangulatos, fenntartható pavilonját

A ho chi minh city székhelyű MIA Design Studio befejezte éteri ‘Straw Pavilion’ projektjét, amely építészeti eseményeknek ad helyet. A helyszín első látogatásakor az építészeti csapat azonnal érezte a természet, a különböző növények és a zöld növényzet jelenlétét, és annak szükségességét, hogy ezt a tervezés során végig érvényesítsék. A szerkezet így a természeti környezetét ünnepli, mint egy oázis a városi környezetben, könnyű és éteri jelenléttel.

Egy ködös, határozott profil nélküli felhőt sugallva a faszerkezet elmosódni és kifelé eloszlani látszik. A MIA Design Studio csapata által tervezett szerkezet építészeti mérföldkőnek számít. A csapat egy olyan szerkezet létrehozására törekedett, amely beleolvad a környezetébe, és amelynek tervezése a keveredés, a könnyedség, a rejtőzködés és a behatolás élményszerű elemeinek fokozására irányul. Abból a meggyőződésből kiindulva, hogy “a szalma az emlékezet képe, amely a vietnami vidékhez tartozik”, a Nguyen Hoang Manh vezető építész által vezetett MIA Design Studio csapata egy olyan keretet épített, amely a nyári betakarítás után összegyűjtött szalmakupacra emlékeztet; és bár látszólag kaotikus, a szalmaszerű faelemek szigorú rácsos szerveződést követnek, egymásra merőleges kapcsolatot tartva fenn egymással.

A pavilon tehát azt az emlékképet idézi fel, amely a vietnami vidékhez tartozik; az építészeti alkotás ezeket az emlékeket kívánja visszaadni látogatóinak, és megérinti azoknak az embereknek a szívét, akik látják. A pavilon továbbá olyan egységként áll, amely képes teljesen beleolvadni a természeti környezetébe. a csapat részletezi: “nem parádézva a formákkal, valamint az anyagokkal, reméljük, hogy képes megjelenni és eltűnni az idő múlásával kissé anélkül, hogy közvetlen kölcsönhatásban lenne magával a kerttel. A leglátványosabb módon ez egy olyan építmény, amely nem károsítja a meglévőt, simán beleolvad abba”.

A Ho Si Minh-város Thủ Đức nevű külvárosának parkjában álló pavilon az Ashui építőipari médiavállalat megbízásából készült a 2021-es kiállításra és díjátadó ünnepségekre. Ezen igények megkönnyítése érdekében a MIA Design Studio a prezentációk számára egy fából készült platformmal kezdte, majd azt egy fémrácsos szerkezettel vette körül, ami lehetővé tette számukra, hogy a fadeszkákat stratégiailag merőleges szögben helyezzék el a rácson keresztül.

A szerkezet egy patakkal átellenben helyezkedik el, egy, a látogatók számára kialakított nagy területtel szemben, amelyet egy keskeny fából készült gyalogoshíd köt össze. Éjszaka a pavilon a földszintről sugárzó izzókkal megvilágítva fényárba borul. A rácsszerkezet egyfajta alakváltó jelleget kölcsönöz a szerkezetnek, ahogy a nézők változtatják a pozíciójukat, és a különböző szögek különböző perspektívákat biztosítanak. A rács és a háló áttetsző jellege azt a célt szolgálta, hogy a “szalma” egyszerre emelkedjen ki a környező gyümölcs- és zöldségkertekből álló tájból és olvadjon bele abba.

Az építészeti projektet annak átgondolt kültéri tervezéséért jelölték a 2021-es Architecture Masterprize-re, és döntős volt a 2021-es Architizer A+ díjra. A MIA Design Studio 2003-ban kezdte meg működését, és a ma már több mint 50 építészt, belsőépítészt és technikust foglalkoztató cég vezérelvei közé tartozik a fenntarthatóság iránti elkötelezettség, hogy “biztosítsuk, hogy a mai tetteink és döntéseink ne gátolják a jövő generációinak lehetőségeit”. Az anyagok, az energia és a fejlesztési terület felhasználásában igyekeznek hatékonyan és mértékletesen eljárni.

A modernista mozgalom nagy tisztelőiként a cég “formai egyszerűségéről [és] a belső és külső tér folyékony terekbe való integrálásáról ismert, különös tekintettel az egyes projektek táji és éghajlati viszonyaira”.

Forrás: www.kp.hu

Tags

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back to top button
Close