Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Parametrikus tervezés a faépítésben: a Cambridge mecset Blumer Lehmann által

A fa lenyűgöző világa: a Blumer Lehmann AG vezető svájci faipari vállalat.

A Blumer Lehmann AG vállalat projektjei a világ minden táján lenyűgözik az embereket. Tevékenységének középpontjában a fenntarthatóság áll; a családi vállalkozás a folyamat minden szakaszára kiterjed, a fűrészüzemtől a fűrészáru gyártásán át a pellet és az energia előállításáig a saját ORC biomassza erőművükben. A cég ötvözi a hagyományos kézművességet a digitális tervezéssel és a legmodernebb gyártási technológiával, így valósítja meg a legelképzelhetetlenebb ötleteket is.

Teljeskörű szolgáltatásaik közé tartozik a tanácsadás és tervezés, a megvalósíthatósági tanulmányok, a projektfejlesztés, az innovatív és költséghatékony megoldásokat tartalmazó koncepciótanulmányok, az adatfeldolgozás, a gyártás, a CNC-összeszerelés és telepítés, valamint a nemzetközi logisztika, amelyeket tapasztalt projektmenedzserek koordinálnak.

A „szabad formájú” faépítési projektek, mint például a cambridge-i mecset lenyűgöző kialakítást mutatnak be. A faépítményben egy 1000 hívő számára kialakított imaterem, egy kávézó és két lakás kapott helyet, összesen 2340 négyzetméteren. Az épület belsejében a nyugodt és koncentrált légkört 30 szabadon formált faoszlop teremti meg, amelyek fa alakban kapcsolódnak egymáshoz. A geometriát egy történelmi iszlám motívum, a ‘Respirația celui plin de compasiune’ ihlette; a motívum a légzésre, és ezáltal az élet ritmusára utal.

A parametrikus tervezést a Marks Barfield Architects végezte Keith Critchlow geometrikus művésszel együttműködve, míg a faépítést a Blumer-Lehmann faépítési szakemberek felügyelték. Mivel a szóban forgó szerkezet az előregyártás különböző típusainak kombinációja, beleértve a szabadon alakítható elemeket, a hagyományos fa- és bordásszerkezetet, valamint a keresztlemezes faelemeket, a Blumer-Lehmann AG több gyártóüzemét is bevonták.

Tervezési kihívások

A mecset igényes, szabad formájú, azaz „Free Form” építése nehéz kihívások elé állította a Blumer-Lehmann tervező és kivitelező csapatait. Ezek egyike volt a 30 féle faforma, melyek első pillantásra egyformának tűnnek, azonban a fagerendák egy része a betonhoz, más része a fához van rögzítve, és van, amelyik nem. Emellett kétszeres görbületűek, és nem lehet őket sík felületre helyezni a munkavégzéshez.

Parametrikus tervezés

A 145 változatban 2746 egyedi alkatrészből álló moduláris rendszer kifejlesztésével oldották meg a gyártás, a logisztika és a telepítés nehéz feladatait. Ebből a célból a projektcsoport a parametrikus tervezést alkalmazta. A paraméterek az elemek, csomópontok és kapcsolatok meghatározására szolgálnak. A tervezés mindössze 23 darab nyers darabot eredményezett, ami bizonyította, hogy nagyon gazdaságos.

A cambridge-i üvegház parametrikus tervezése lehetővé tette az elemek különböző típusokba szervezését alak, méret és kapcsolat szerint. A parametrikus adatokat a gyártógépek hatékony és pontos irányítására használták, és minden egyes elemet a kívánt kivitelben és mennyiségben gyártottak le. Ez a leggazdaságosabb termelési eszköz.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb