Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Tervezés az informális településeken

Az elmúlt 20 évben a nyomornegyedekben és más informális településeken élők száma 165 millióval nőtt, és összesen majdnem 1,1 milliárdra emelkedett. Az informális építkezés a világ gyorsan növekvő és iparosodó városaiban az urbanizáció domináns formája.

Delhiben, India legnépesebb városában a lakosság fele informális településeken él. Hasonlóképpen, a több mint 22 millió lakosú Lagosban a lakosság 60%-a él informális településeken. Ez a helyzet Kairóban, Johannesburgban, Kinshasában és más déli városokban is, amelyek hasonló egyenlőtlenségi és hajléktalansági problémákkal küzdenek.

A népesség növekedésével és az urbanizáció előrehaladtával a megfizethető lakhatás és az alapvető szolgáltatások iránti igényt kielégítő informális építészeti rendszerek kutatása csak fokozódni fog. Bár a tervezés fő célja a struktúra biztosítása, az informális építészet tanulságai betekintést nyújtanak abba, hogy az építészek hogyan reagálhatnak az ilyen rendszerekre.

Az építész munkája általában formális területen folyik. Az építészet a struktúra megteremtéséről szól ott, ahol az hiányzik, a problémák megoldásáról, a hiányzó kapcsolatok kialakításáról és modellezéséről, valamint az elromlottnak vélt dolgok kijavításáról.

Az informalitás azonban ellentétben áll a tervezésnek ezzel a megközelítésével. Ez ideiglenes térbeli formákban nyilvánul meg, amelyek folyamatosan alkalmazkodnak és gyakran kaotikusnak tűnnek.

Mivel a városok gyorsan növekednek és küzdenek a változásokhoz való alkalmazkodásért, az informalitás mindenütt jelen van, és az építészet határait a fizikai megjelenésen túlra tolja. Magába foglalja a városi fejlődés térbeli, társadalmi, kulturális és hagyományos folyamatait.

Bármilyen jól tervezzenek is meg egy várost, az informális terek, mint például a házak, üzletek és közterek elkerülhetetlenül megjelennek és alakítják magát az urbanizmust. Ezért szükséges az informalitást mikroszinten vizsgálni, és megérteni az ebből eredő tervezési igényeket.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb