Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Camberwell Cork House: a fenntarthatóság és az esztétika keveréke

A Delve Architects neves tervezőiroda egy parafa borítású bővítéssel lehelt új életet egy viktoriánus lakóházba a londoni Camberwellben. A 20 négyzetméteres, Camberwell Cork House névre keresztelt projekt a korábban sötét és szűkös konyha és hátsó szoba helyére egy világos, nyitott terű főző- és étkezőhelyiségnek adott helyet.

A Camberwell Cork House stratégiailag az elsődleges lakóterek alá van süllyesztve, ez egy zseniális tervezési elv, amelyet a Delve Architects javasolt a viktoriánus korabeli ingatlanok számára, hogy növelje a fényerőt anélkül, hogy jelentős szerkezeti átalakításokat igényelne. A belső tér további megvilágítása érdekében a tető hosszában tetőablakokat építettek be.

A Camberwell Cork House egyik meghatározó jellemzője a parafa innovatív használata, amely egy fenntartható anyag, amelyet a parafatölgyek kérgéből nyernek.

A burkolatként és szigetelésként széles körben használt parafa nemcsak egyedi esztétikai megjelenést biztosít, hanem hozzájárul a projekt szélesebb körű tervezési stratégiájához is, amelynek célja a szén-dioxid-kibocsátás és az energiaköltségek csökkentése. A parafa használata azonban ízlésesen kiegyensúlyozott, hogy ne árnyékolja be a meglévő viktoriánus építészetet.

A bővítmény hátsó homlokzatán és a belső szigetelésben elsősorban parafát használnak, míg a bővítmény pillangótetője finoman kiegészíti a hagyományos utcaképet. A Delve Architects olyan anyagok palettáját választotta ki ehhez a projekthez, amelyek vagy környezetbarátok, vagy alacsony U-értékkel rendelkeznek, beleértve a terrakotta padlólapokat és a vízalapú agyagfestékeket.

A parafa környezetvédelmi előnyei miatt gyorsan elismerést nyer az építészet világában. A Camberwell Cork House, valamint más, az építészeti vitákban szereplő parafával burkolt házak példázzák a parafában mint építőanyagban rejlő lehetőségeket, bizonyítva, hogy képes egyesíteni a fenntarthatóságot az esztétikával és a funkcionális tervezéssel.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb