Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Szaúd-Arábia egy 170 kilométer hosszú „felhőkarcoló” terveit mutatta be, amely kilencmillió embernek ad majd otthont

A szaúd-arábiai kormány bemutatta a The Line nevű lineáris város terveit, amely a Vörös-tenger melletti Neom fejlesztés részeként épülne.

A Szaúd-Arábia északnyugati részén található 170 kilométer hosszú, tükörfalú megastruktúra 500 méter magas, de csak 200 méter széles. A Neom fejlesztés részeként tervezett The Line drámai alternatívája a hagyományos városoknak, amelyek általában egy központi pontból indulnak ki. Bár hivatalosan még nem jelentették be, egyes források szerint a megastruktúrát az amerikai Morphosis stúdió tervezte.

„Amikor tavaly elindítottuk a The Line-t, elköteleztük magunkat egy olyan civilizációs forradalom mellett, amely a várostervezés radikális változásán alapul, és az embert helyezi a középpontba” – mondta Mohammed bin Szalmán, Szaúd-Arábia koronahercege. „A ma bemutatott tervek a város vertikálisan rétegzett közösségeiről kihívást jelentenek a hagyományos lapos, vízszintes városokkal szemben, és az emberiség megőrzésének és a jobb életminőségnek a modelljét teremtik meg. A vonal az emberiség kortárs városi élet kihívásaival fog foglalkozni, és alternatív életstílusokat mutat be” – folytatta.

A struktúra két „falszerű” szerkezetből áll majd, amelyek egy nyitott teret zárnak körül. A két szerkezet 500 méteres magasságával a világ tizenkettedik legmagasabb épülete lesz, és 170 kilométerével messze a leghosszabb. A kilencmillió lakos befogadására tervezett fejlesztés lakó-, kiskereskedelmi és szabadidős területeket, valamint iskolákat és parkokat foglal magában. A különböző funkciókat olyan elrendezésben helyezik egymásra, amelyet a város alkotói „Zero Gravity Urbanism-nak” neveznek.

A tervrajzok a két lineáris tömb között parkokat is mutatnak, amelyeket több híd köt össze, és további zöldfelületek koronáznak. Az épületet teljes egészében tükörhomlokzatokkal burkolják majd, hogy egyedi megjelenést kölcsönözzenek neki.

„A vonal külső tükrös homlokzata egyedi karaktert kölcsönöz majd a létesítménynek, és lehetővé teszi, hogy még kis alapterülete is beleolvadjon a természetbe, míg a belső tér rendkívüli élmények és varázslatos pillanatok megteremtésére épül” – közölte a szaúdi kormány.

A megastruktúra teljes hosszában futó közlekedési rendszer a tervek szerint 20 percen belül összeköti a város két végét. A szaúdi kormány szerint az épületet teljes egészében megújuló energiával fogják működtetni, és úgy tervezték, hogy fenntartható alternatívát jelentsen a hagyományos városokkal szemben. A vonal, amelyről először tavaly számoltak be, része az északnyugat-szaúdi Neom kezdeményezésnek, amely része Szaúd-Arábia 2030-ig szóló víziójának, hogy diverzifikálja gazdaságát és kevésbé függjön az olajtól.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a megélhetési és környezeti válságokat, amelyek a világ városait sújtják, és a Neom élen jár az új és innovatív megoldások kidolgozásában, hogy ezeket a problémákat kezeljük” – mondta Bin Salman. „A Neom az építészet, a mérnöki és az építőipar legokosabb elméiből álló csapatot vezeti, hogy az építés gondolatát valósággá tegye. A Neom egy olyan hely lesz, ahol a világon mindenki kreatív és innovatív módon teheti le a névjegyét” – folytatta.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb