Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Szaglás és memória fontossága az építészetben

Arra a kérdésre, hogy milyen emlékei vannak a házról, ahol gyermekkorának egy részét töltötte, Juhani Pallasmaa finn építész azt válaszolja, hogy emlékei inkább a ház illatán, mint vizuális megjelenésén alapulnak. Elmondása szerint minden háznak megvan a maga illata, amit nem mindig érzékelünk, ha bent vagyunk, de amit hazatérve azonnal felismerünk.

A szaglás erőteljes kiváltója a memóriaépítésnek, sokkal inkább, mint a látás és a hallás. Valójában szorosan kapcsolódik az agy azon részéhez, amely az érzelmeket és a memóriát dolgozza fel. Amikor megérzünk egy bizonyos szagot, azt először a szaglóhagyma érzékeli, amely az agy limbikus rendszerében található. Ez ugyanaz a rész, amely az érzelmekkel és az emlékekkel foglalkozik, amelyek olyan erősek lehetnek a múltbeli élmények és érzések felidézésében. Tehát amikor egy múltbeli élményhez vagy érzelemhez kapcsolódó illattal találkozunk, az erős érzelmi reakciót és élénk emlékeket válthat ki.

Az egyes ember emlékezetében tárolt „szagok könyvtára” a frissen nyírt fű illatától, amely a gyermekkori, szabadban játszva eltöltött nyarak emlékeit idézi, a konyhában sütött kenyér illatáig, ami családi összejövetelekre, vagy akár egy konkrét eseményre emlékeztet. személy. A helyzetek széles skálája is mutatja ennek az érzésnek a szubjektivitását, hiszen a szagok különböző módon hatnak az emberre. Egy szag az egyik ember számára kellemes, a másik számára kellemetlen emléket idézhet elő.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb