Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Nemzeti kulturális műemlék lett a szlovákiai Jurkovič fűtőműből

A Pozsony egykoron félreeső, ipari területén található Jurkovič fűtőmű az egykori Apollo finomító egyik utolsó emléke, mely ma az „új Pozsony” központi részévé vált.

A főváros új szomszédságának kulturális epicentruma a felújított Jurkovič fűtőmű, amely vonzó hangsúlyt jelent a Zaha Hadid által tervezett Sky Park szomszédos épületeinek modern építészetével szemben.

Az NCM hosszú ideje kutatta a legmegfelelőbb épületet, és hosszú keresés után a Jurkovič fűtőmű átfogó rekonstrukciójára esett a választás. A projektre 2017-ben a fejlesztő Penta Real Estate hét neves stúdiót hívott fel egy építészeti verseny keretein belül. Martin Pasko építész a DF Creative Group csapatával együtt megnyerte a rangos versenyt, és ők lettek az ikonikus épület átalakításának szerzői.

Az épület eredeti építésze, Dušan Jurkovič a szlovák építészet legendája. Az adaptív újrafelhasználási terv ezért a funkciók és terek legmegfelelőbb elrendezését kínálja, miközben kiemeli e nemzeti kulturális műemlék eredeti történelmi értékét és egyedülálló ipari hangulatát.

A koncepció a kazánház és a turbinacsarnok üres belső terét új, független szerkezetek építésére használta fel, miközben az eredeti épülettől következetesen eltolva új területeket és szinteket hozott létre. Ez a megoldás lehetővé teszi a történelmi építmények elkülönítését és megkülönböztetését az újaktól, miközben egyidejűleg felöleli és tiszteletben tartja a történelmet és a harmóniát.

A rekonstruált Jurkovič fűtőmű egyedülálló BASE4Work ipari co-working tereket biztosít majd a kreatív iparágak, építészek, start-upok és kis IT cégek számára. Ugyanakkor az épület a földszinten a nagyközönség számára is hozzáférhetővé válik majd; a DF Creative Group által kialakított közösségi terek egyedülálló ipari atmoszférával rendelkeznek a társadalmi események, konferenciák és kiállítások számára, és ezt a célt egy minőségi étterem és kávézó is támogatja.

Az épületbe belépve a bejárati átrium minden emeleten áthalad, és az új üveghomlokzat felé nyílik, teret alkotva a WERK étterem és a lobby kávézó, valamint a DOT kortárs művészeti galéria és egy különálló multifunkcionális terem számára, a különböző kulturális rendezvények megszervezésére.

A beavatkozás számos építéstörténeti részletet emel ki, köztük a szerkezet eredeti robosztus oszlopait és három domináns hoppert. A rekonstrukció eredeti reprezentatív teret hozott létre az eredeti “érdességükben” és színükben megmaradt anyagokkal. Az újonnan hozzáadott szerkezetek és az újonnan beillesztett anyagok (több mint 31 000 tégla az eredeti homlokzathoz és falhoz, valamint a heraklith falburkolat), valamint a modern technikai részletek láthatóak és az “igazságosság” alapelveként vannak jelen.

Az új, modern, egyszerű üveghomlokzatot tükrözve, az “épület az épületben” beillesztésének elvén alapulva, a két építészet rétegződik és egymásba fonódva eggyé válik. A fűtőmű minden részéből legalább egy a terület három jellegzetes ipari jellegzetessége közül látható, nevezetesen a jellegzetes ipari magas osztású ablakok, az eredeti téglából készült falak, illetve a három tartályból álló vasbeton szerkezetek.

Az eredeti szerkezetek és a domináns tartályok ipari építészete, az újonnan kialakított átrium és a felső terasz, ahonnan kilátás nyílik a környező új épületekre, lenyűgöző, páratlan élményt nyújt a látogatóknak, miközben új értéket kölcsönöz a történelmileg jelentős épületnek. Az új kialakítás az egykori üzem szimbóluma, a Sky Park szimbóluma és magának a fővárosnak, Pozsonynak a szimbóluma.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb