Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

“Jelenetek a közeli jövőből”: a jövő otthonát vizsgáló kiállítás

Körülbelül egy évszázaddal ezelőtt a Bauhaus és a modern mozgalom tervező és építész szakemberei távolodni kezdtek a lakás hagyományos koncepciójától, és új építési, térelosztási és berendezési módokat vezettek be. Számos esztétikai és konstruktív megközelítésük azóta is nagy hatással és fejlődéssel bír a tervezés területén, a társadalom azonban más sebességgel halad, amikor a lakótér bizonyos modelljeinek elfogadásáról van szó, amelyek előtt ezek a mozgalmak megnyitották az utat.

A lakhatás azóta folyamatos felülvizsgálat, újrafogalmazás, sőt kísérletezés célkeresztjében áll, mivel az új technológiák, anyagok és innovatív megoldások XX. század és eddig a XI. század legjelentősebb formatervezői és építész szakembereinek többsége számára mély érdeklődést váltott ki a tervezésben.

A hagyományos tervezés alapelveivel kontrasztban a lakótér új modelljei a lehető legnagyobb rugalmasság kialakítására törekednek a formátum és a használat terén. Az otthon, mint az ilyen rugalmasságot lehetővé tevő környezet megértéséhez és előkészítéséhez szükséges mentalitásváltás sokkal lassabban ment végbe, mivel a társadalom nagy része számára ez a társadalmi struktúrák és életstílusok fejlődésével együtt járó fokozatos szükségszerűség volt. Bár az elmúlt két évtizedben már érezhető volt a változás, a képlékeny és sokoldalúbb tér mentalitásának kiigazítása, a COVID-19 világjárvány sok otthonban ennek a hiánynak vagy szükségletnek a bizonyítékát hozták napvilágra.

A “Jelenetek a közeljövőből” című kiállítás (megtekinthető november 23-tól 2023. március 19-ig Valenciában, Spanyolországban) a kezdeti vészhelyzet és a járvány korlátozóbb zárlatai után kezdett formát ölteni. Ez az átgondolt megközelítésnek kedvezett, konszolidált perspektívával és következtetésekkel arról, hogy a világjárvány hogyan hatott az otthoni környezetre és a társadalomra. A szükségletek rangsorának élén a következő áll: nagyobb rugalmasság. A kiállítás azt mutatja be, hogy milyen lesz a hazai környezetünk tíz év múlva. Futurisztikus terek és tervek, de nem egy bomlasztó és utópisztikus perspektívából, hanem olyan kérdések által generált megközelítésből, amelyek már évtizedek óta napirenden vannak, és amelyek eddig nem voltak szinkronban egy olyan társadalommal, amely olyan nyitott a változásokra és a rugalmasságra a hazai szférában, mint a jelenlegi.

A Tachy Mora, a designra szakosodott újságíró által kurált „Jelenetek a közeljövőből” a mai életmód változását igyekszik tükrözni, figyelembe véve a kortárs társadalmi, technológiai és fenntarthatósági realitásokat. A terek, bútorok, világítás és berendezések öt olyan koncepció körül dolgoztak, amelyekkel éppen egy évszázada foglalkozik a design világa: rugalmasság, multifunkcionalitás, nomadizmus, modularitás és fenntarthatóság. Öt olyan fogalom, amelyek nem újak, de amelyeket újra kell gondolni egy másfajta forgatókönyv szerint, amely az új életmódbeli trendekre reagál.

A kiállítás megpróbálja megformálni a jövő otthoni tereit, a belső terek (installációk formájában) és a kiállításra készített darabok váltakozásával, amelyek lehetnek berendezések, bútorok vagy világítótestek, és amelyeket a kurátor által felkért tervezők, építészek és gyártók terveztek.

Xavi Calvo, a Valencia World Design Capital 2022 igazgatója szerint: “Egy jobb valóság előrejelzőjeként a designszakemberek képesek és elkötelezettek arra, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely képes hozzájárulni a lakók jólétéhez: fenntarthatóbbá válnak a környezetükkel, képesek alkalmazkodni az idővel kialakuló új családi struktúrákhoz, és elfogadják a technológiai fejlesztéseket, amelyek kényelmet biztosítanak az otthonoknak. A “Jelenetek a közeljövőből” a Centre del Carme Cultura Contemporània és Valencia World Design Capital 2022 közötti együttműködés kivételes évét zárja. Egy már elválaszthatatlan kötelék mindazok között, amit a design a társadalom egészéért tehet, és a kulturális agitáció között, amelyet a CCCC a városba hoz”.

A kiállított tárgyakat a kurátor által kiválasztott, tervező és építész szakemberek, lakberendezők és építőipari cégek egy csoportja tervezte, együtt dolgozva különböző típusú projekteken. A résztvevő formatervező és építész szakemberek között szerepel; Arqueha, Cambres Design, Silvia Ceñal, Cierto Estudio, Clap Studio, Julia Esqué, Rocío Gambin, Alejandra Gandía-Blasco, Eli Gutiérrez, Marc Morro, Nahtrang, Oiko Design, Isaac Piñeiro, Jaume Ramírez és Raw Color. A projekt támogatásával együttműködő vállalatok a következők: Actiu, A-Emotional Light, Arqueha, Asociación de Mobiliario de Cocina AMC, Estiluz, Expormim, Finsa, Gandia Blasco, Missana, Mobles 114, Momocca, Ondarreta, Sancal és Teulat. Az Andreu World, AT4, Bitex, EcoCero, Emedec, Foster Spa, Gabriel, Gerflor, Greenarea, KriskaDecor, Logopost, Lzf lamps, Muji, Saxun, Simon, Somfy, Tarkett és Veo Veo együttműködő cégként vettek részt.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb