Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Miből készülnek a jövő bútorai?

Az anyagokkal kapcsolatos kérdések manapság nagyon gyakoriak; vizsgáljuk a beton tartósságát modern környezetben, azt, hogy a fa hogyan lehet fenntarthatóbb, és hogy az olyan biológiailag lebomló anyagoknak, mint a bambusz, hogyan kellene gyakrabban megjelenniük városi környezetünkben.

De a szerkezet anyagpalettája mellett arról is beszélnünk kell, hogy mi kerül ezekbe az épületekbe: a bútorok, amelyek kitöltik, díszítik és lakhatóvá teszik a körülöttünk lévő építményeket. A tárgyak alapanyagai az évszázadok során folyamatosan fejlődtek, és 2022 végén időszerű feltenni a kérdést, hogy miből készülnek majd a bútoraink a jövőben. A tények azonban azt mutatják, hogy ez a jövő nem teljesen új anyagokból áll majd, sokkal inkább a meglévő anyagok újragondolásából, és innovatív módon, óvatos átalakításukból.

A fa, mint természetesen megújuló, valamint könnyen- és széleskörűen formálható anyag, népszerű és fenntartható választás az otthonainkat, munkahelyeinket és szabadidős tereinket benépesítő székek, asztalok és szekrények készítéséhez. A legtöbb ma gyártott és értékesített fabútor azonban nem biológiailag lebomló: a legtöbb fabútort poliuretánnal vonják be, egy folyékony bevonattal, amelyet azért alkalmaznak, hogy minimalizálják az oldószerek, a víz és a kopás hatását a fára. A poliuretán, mint műanyagtípus azonban lassítja a fa biológiai lebomlását.

A fabútorok jövője a növényi olajok, például a tungolaj vagy a lenolaj használatában és szélesebb körű elterjedésében rejlik. Az olyan bútorgyártó cégek megközelítése, mint a kaliforniai Oaklandben (USA) működő Model No. a távoli jövőben általánossá válhat: keményfa termékeik felületkezeléséhez bioreaktorokat használnak, amelyek idővel könnyebben komposztálódnak, és ezért környezetbarátabbak.

A Wood egy másik, a jövőben talán egyre elterjedtebbé váló megközelítésben is részt vesz: a biofabrikációban, amelyben biológiai szervezeteket használnak fel új anyagok előállítására. Sebastian Cox bútortervező és Ninela Ivanova interdiszciplináris kutató 2017-es projektjében egy sor lámpatestet és széket készítettek hulladékfából és egy gombanövényből. Ahogy a gomba vegetatív része növekszik, az ágak köré fadarabokat köt, hogy komposztálható bútorokat hozzon létre. Ez a fejlesztés esztétikailag is érdekes, de még nem világos, hogyan lehetne globális szinten előállítani.

De miközben a tervezők a laboratóriumban termesztett cellulóztól a pókselyemig terjedő anyagokkal kísérleteznek, úgy tűnik, hogy az anyagból készült bútorok jövője olyan irányba halad, ahol a kidobott és eldobható hulladék kerül előtérbe. A holland ZUIVER Group által 2019-ben gyártott karosszék részben kávészemétből készül, felhasználva a globális kávéfogyasztás során keletkező hulladékot.

Az Actiu bútormárka nemrégiben dobott piacra egy széket (a fenti képen), amely 100%-ban újrahasznosított üvegszálból és polipropilén műanyagból készült, amelyet a spanyolországi Andalúzia régió gyümölcs- és zöldségládáiból nyertek. Ez a minimalista, multifunkcionális bútor, amelyet az olasz Archirivolto Design építészirodával együttműködésben terveztek, egy olyan jövő jele lehet, ahol az anyagok „megfelelősége” kerül előtérbe, és a tervezők olyan tárgyakat terveznek, amelyek zökkenőmentesen illeszkednek a különböző környezetekbe.

A bútorgyártás jövője talán az idei Salone del Mobile kiállításon mutatkozott be a legjobban, ahol számos bútortervező és építész alternatív anyagokat vizsgált, válaszul a Salone témájára, amely a környezettudatosság és a fenntarthatóság integrálására irányult a bútorgyártásba. A holland Cooloo anyagfejlesztő úgy döntött, hogy újrahasznosított anyagokból fenntartható bútorokat készít. A Hugo de Ruiter által tervezett Amoeba szék (a lenti képen látható) nem rendelkezik fa- vagy fémvázzal, hanem habszivacsból van kivágva. Többféle kivitelben kapható, beleértve az újrahasznosított farmeranyagot és a bőrt.

Úgy tűnik, hogy a bútorok jövője abba az irányba halad, ahol a meglévő anyagokat új anyagokkal egészítik ki, és az újrahasznosítás és az újrahasznosítás kreatív módon történik, hogy merészebb és kreatívabb formákat hozzanak létre. Ez a jövő a bútortervezők, kutatók, építészek és anyagszállítók még szorosabb együttműködése lehet, ahol az innovatív anyagfelfedezések kéz a kézben járnak az anyagok eredetére és rendeltetési helyére való nagyobb odafigyeléssel.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb