Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Inspiráció és tanulság a fenntartható tervezéshez, a barlangok korából

A kortárs építészet elsősorban azt jelenti, hogy egy térmennyiséget valamilyen anyagkonstrukcióba zárnak be. Az emberiség első lakóhelyei azonban sokkal kevésbé voltak kiszámíthatóak.

Természetben előforduló barlangok voltak, amelyek átmeneti menedéket kínáltak a zord időjárás és a potenciális ragadozók elől a vadászó-gyűjtögetők számára. Őseink csak a mezőgazdaság megjelenésével kezdtek el állandó lakásokat építeni.

Manapság a barlangi élet vagy a troglodytizmus a társadalmi disasszociáció fogalmaival és a hagyományos építészeti normákon kívüli létezés vágyával társul. Világszerte azonban emberek milliói döntenek úgy, hogy részben a föld alatt élnek.

Fedezze fel a troglodita építészetet a világ különböző részein, és tanulja meg, hogyan taníthat meg bennünket ez a hagyományos életmód a jövő fenntartható tervezésére:

A legújabb régészeti leletek szerint az emberek 1,8 millió évvel ezelőtt kezdték el használni a barlangokat. Ezeket a korai menedékhelyeket elsősorban kedvezőtlen időjárási körülmények között használták, és biztonságos környezetet kínáltak, amely minimálisra csökkentette az erdőtüzek kockázatát.

A művészet korai formáinak is otthont adtak. Ahogy Bernard Rudofsky megjegyzi, a barlanglakók „szabadtéri típusok” voltak, és maguk a barlangok is inkább szentélyek voltak, nem pedig egyszerű lakóhelyek.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb