Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Geotermikus energia: a föld felhasználása épületek fűtésére és villamosenergia-termelésre

A levegővel ellentétben a talaj hőmérséklete a föld alatt az év folyamán és a földrajzi elhelyezkedés szerint nagyon kis mértékben változik. Néhány méterrel a felszín alatt a talaj hőmérséklete régiótól függően 10 és 21 °C között mozog. Mélyebbre ásva a hőmérséklet kilométerenként 20 és 40 Celsius-fok között emelkedik, és eléri a Föld magját, amely közel 5000 °C-os lehet.

Valójában az elképzelés, hogy egy világűrben keringő, izzó középponttal rendelkező gömbön élünk, egyesek számára rémisztő lehet. Hasznos lehet azonban tudni, hogy a Föld képződő energiájának felhasználása villamosenergia-termelésre fenntartható és hatékony módszer, amely egyes országokban már igen elterjedt; a néhány méterrel a föld alatt lévő enyhe hőmérsékletet ki lehet használni az épületek akklimatizálására, akár meleg, akár hideg éghajlaton.

A meleg források jó példát szolgáltatnak arra, hogyan lehet kihasználni a földrétegek közötti hőmérsékletkülönbségeket. Vagy valamilyen vulkanikus feláramlási folyamat vagy maga a hőmérséklet-gradiens miatt a termálvizek természetes módon felmelegednek, és egyes helyeken a felszínen törnek fel. Mivel általában magasabb az ásványianyag-tartalmuk, mint a közönséges víznek, gyakran írják fel őket relaxációra, sőt fájdalom és betegség enyhítésére is. Az egyik ikonikus projekt Peter Zumthor termálfürdője a svájci Valsban, amely szinte szentélye ezeknek a vizeknek.

Forróforrások az egész világon léteznek, de egyes országokban a föld alatt aktívabbak. Izland ismert arról, hogy számos forró forrás található az országban. A BASALT Architects által tervezett Guðlaug Thermal Pools projekt például beépül a tengerparti sziklákba, és közvetlenül a part mellett hoz létre egy természetes fűtött medencét.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb