Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

David Chipperfield a Vinceza-barlangokat földalatti színpadmá alakítja át

Arcari barlangjai egy anyagból álló templom, amely egy új fényképes kampánynak köszönhetően újra felfedezhető.

Zovencedo erdős dombja alatt, közvetlenül az olaszországi Vicenza város mellett, barlangok földalatti hálója rejtőzik, amely Veneto leghíresebb építészetéhez használt anyagokat adja. A rómaiak által felfedezett Pietra di Vicenza követ már régóta használják kiváló tulajdonságai miatt, amelyek a karbonizációnak köszönhetők, egy kémiai folyamatnak köszönhetően, amely szilárd, nem túl porózus és víz- és fagyállóvá teszi az anyagot.

Az évszázadok során a Berici-hegységből bányászott köveket építészek légiói választották ki, Andrea Palladiótól Carlo Scarpáig és David Chipperfieldig. Valójában a velencei Piazza San Marco Procuratie Vecchie restaurálásáról nemrégiben aláírt brit építész volt az, akit a Laboratorio Morseletto bízott meg azzal, hogy a kőbányákat koncertek és rendezvények helyszínévé tegye, és közben egy olykor mimetikus mozdulattal közbelép. kézzel faragott földalatti építészet.

60 évnyi feltárás után az Arcari barlangjaiban lévő kőbányák – amelyek már nincsenek használatban – lehetővé tették a teljesen kőből faragott szobák és alagutak egymásutánját, amelyek földalatti katedrálisként jelennek meg. Itt a Morseletto család, aki egy ideje rendezvényeket szervezett a barlangokban, felismerte, hogy a teret állandó építészeti beavatkozással fel kell szentelni a helyszín javítása érdekében.

A választás a Chipperfield tervezőstúdióra esett, akik egy különálló helyszínt tisztelve nem tehettek mást, mint az összeadás és a kivonás elvét. Tehát a felejthetetlen színpadi tervező, Adolphe François Appia hátterére erős hivatkozással a projekt különböző magassági ugrásokon keresztül ölt testet, és mintegy tisztelgés Adolf Loos raumplanja előtt, egy emelvény, lépcsők és rámpák. újjáteremteni az ókori római színházak barlangjait.

Nem ez az első alkalom, hogy a brit archistar ilyen ünnepélyes térrel néz szembe. Kiterjedt pályafutása során – és nem messze Vicenzától – David Chipperfield stúdiója már dolgozott a Velencei temetőben, egy hihetetlen építkezésen, amely a Marcian-medencében található San Michele és San Cristoforo della Pace szigetein terül el. A beavatkozás, amely a környező falak és oszlopsorok rendszerével épített kolostor elrendezésének helyreállítását jelentette, a velencei építészetben elterjedt kevés anyag, a bazalt és az isztriai kő használatát váltotta fel a függőleges elemek sötétszürke beton felhasználásával.

Arcari barlangjainál egyetlen anyagra, a fehér Vicenza kőre korlátozódott a választás, megőrizve az anyag értékességét. A projekt gazdagítása érdekében a Viabizzuno környezeti világítása mellett – amely még teátrálisabbá teszi a teret – a víztartályok, amelyek megsokszorozzák a földalatti tér természetes elemeit.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb