Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Az igazi rezsicsökkentés: napelem, atomenergia, vagy hőszigetelés?

Az igazi megtakarítást nem az olcsóbb villamos energia jelenti a hálózaton, ahol a kormány fedezi a legdrágább és a legolcsóbb áram közötti különbséget.

Ha nem ismered valaminek a valódi értékét, nem tudod értékelni.

Az energia, mind a villamos energia, mind a gáz mindig is drága volt, mert nagyon drága erőművekben és bányákban kellett előállítani. A hálózatokat fenn kell tartani, és elosztóállomásokat kell építeni, üzemeltetni és karbantartani. A koronavírus- és a katonai helyzet növelte az energiától való függőségünket, ami az energia árában is megmutatkozik.

Ha nem tanítjuk meg gyermekünket energiatakarékosságra azzal, hogy velünk él, az élet fogja megtanítani, amikor kifizetik az első villany- vagy gázszámlát. Évtizedek óta így pazarolunk.

Példa. Gondoljunk bele, hogy hányszor nincs a fürdőben, a wc-ben, a folyósón lekapcsolva a lámpa kapcsolója, amikor nem tartózkodunk ott? A kormányunk pazarló gyerekeknek nevelt minket. Most már nagykorúak lettünk, és szembe kell néznünk a valós költségekkel. Ennek az engedménynek az az ára, hogy a közszolgáltatások elavultak, mert a jelenlegi kormány nem költötte el a pénzt. Ehelyett támogatták az embereket, és még a támogatásukat is elnyerték.

Már 20, 30, 40 évvel ezelőtt is élhettünk volna nagyobb energiahatékonysággal. Hogy nagyon messzire ne menjünk, ha valaki 1980-as években járt Ausztriában, minden második ház tetején már akkoriban napelemek voltak, amelyek saját áramot termeltek, többek között melegvíz előállítására, míg mi a villany- és gázszámlák felét arra költöttük volna, amit ott a természetes napfény ingyen adott.

Az 1990-es években szélerőművekből álló erdők létesültek a nyugati határ közelében, ahol szintén megindult a fejlesztés, de tíz évvel ezelőtt a kormány teljesen megsemmisítette őket, gyakorlatilag betiltva ezeknek a nagy teljesítményű rendszereknek a használatát. Az indoklás mindenféle hamis ostobaság volt, beleértve a zajszennyezést és a madarak tömeges pusztulását. A madarak GPS nélkül is el tudnak repülni Afrikába, de a szélerőműveket nem tudják elkerülni. Ha valaki elég buta ahhoz, hogy elhiggye vagy elhallgassa, a kormány elérte a célját. Nem is olyan régen még szélerőművek épültek hazánkban, azóta pedig alig beszélt valaki erről a kérdésről.

Szél télen is van, szél éjszaka is van, a szél ködben is van, a napelemek éjszaka, ködben és télen csak korlátozott mennyiségű villamos energiát tudnak termelni. De legalább elkezdtük használni a napenergiát, és az elmúlt három-öt évben sok tetőn megjelentek a napelemek. Ez is hirtelen véget ért, mert az energiacégek nem tudtak többé áramot vásárolni tőlünk, és nem tudtak akkumulátorként működni.

Hova tart ez aż egész? Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb