Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Uncategorized

Az idei SOLAR DECATHLON EUROPE házépítő versenyen a Pécsi Egyetemet a Makész tagok is támogatták

A Solar Decathlont (Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny) 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy a fiatalok kreativitására és innovatív képességeire építve az egyetemi kutatók együttműködjenek az ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiatakarékos házakat tervezzenek, amelyek a fenntarthatóság mintái lehetnek.
A versenyen újonnan létrejövő „zöld”, fenntartható otthonok inspirációt adnak a jövőben felépülő otthonok számára.

 

A pécsi csapat 2022-es Solar Decathlon verseny épületének a Lungs of the City nevet adták, mely a zöld házra helyezi a hangsúlyt, ami a város tüdejét adhatja ha többen hasonló elgondolkodás alapján étkezne.
Az épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet.

A MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthont tizennégy nap alatt kell újra felépíteniük a német versenyhelyszínen az egyetemistáknak az építésben együtt dolgozó vállalkozások segítségével. Hazánkban a pécsi kampusz területén csak 5 nap volt az előszerelésre, de igaz itt csak 60%-os készültség lett megvalósítva.

Két évvel korában szintén Kondor Tamás vezetésével már részt vett a versenyen az egyetem, ahol közösen a Miskolci Egyetem és az algériai Blida Egyetem diákjaival hoztak létre egy modern fenntartható újragondolt kádárkockát, mely 4 díjat hozott a csapatnak.

Múlt héten pénteken bokrétaünnepségen avatta fel a Solar Decathlon Europe 2022 Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny egyetlen magyar csapatának energiahatékony házat dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára május 13-án Pécsett.
Az államtitkár annyit sajnál csak a projekttel kapcsolatban, hogy „nem vagyok már egyetemista, így nem vehetek részt benne – mondta az ünnepségen a beszédében elismerően”.

A Pécsi Egyetemmel több tucat magyar vállalkozás dolgozott együtt a projekt tervezésénél és megvalósításában. 
Büszkék vagyunk arra, hogy a MAKÉSZ(“Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége”) aktívan részt vett a projekt megvalósításában. A falakat, a tetőt, a födémet, a nyílászárókat, azaz a szerkezetet mind Makész védjegyes tagok készítették el.

Videó a Makész elnökének és Dr. Kondor Tamás beszédéből, valamint a bokréta elhelyezése: 

Lungs of the City épület fotója a Bokréta ünnepségen. 

3 Makész védjegyes vállalkozás szponzorálta a verseny épület megvalósítását, melynek keretében a munkadíjakat támogatásként biztosították. 


Bergerházak Zrt. készítette a verseny épület faszerkezetes födémszerkezetét, hőszigetelt falait és a tetőszerkezetét, a Kp Sales House Kft gyártotta az épület (PuzzleHome) modul acél vázszerkezetét, a gépészeti teret és a kültéri lépcső vázszerkezetét, a Németh Fa Kft gyártotta és szerelte a külső prémium fa nyílászárókat, a naptér födémszerkezetét és a teraszt. 

Pár kép a makettről, mely élőben meg fog valósulni: 

Tekintse meg a 60%-os készültséget a bokréta ünnepséget (a kis képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető)


Részt vettek a Makész tagjai közül a projektben az Interhaus Barta Kft és a Biokay Kft vállalkozások. 

Az ÉVOSZ nagyvállalatai közül ketten, a Kész Csoport és a Mapei Kft pénz adománnyal járult hozzá a sikeres gyártáshoz. Rajtuk kívül még 62 vállalat szponzorálja a projektet a hallgatók sikere érdekében!
A szállítást a Waberer’s szponzorrációjával valósítják meg, mert összesen 14 kamion kell a kulcsrakész épület szállításához. 

A házat a verseny helyszínén 14 nap alatt kell majd megépíteniük valós méretben, az előregyártás és előépítés során létrehozott elemekből. 
A PTE MIK udvarán mintegy 60%-os készültségig szerelték össze az innovatív megoldásokkal (pl. naptér, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz-hasznosítás, a belsőépítészeti megoldások közül pl. a térnyerő ágy stb.), passzív energiafelhasználással, a karbonsemlegességet minden tekintetben megközelítő házat, amelyet 14 kamionnal szállítanak Németországba. 

A versenyépületet az előzsűri beválasztotta abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarhatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.https://youtu.be/IYvTQXnnO0k

Lungs of the City épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektetett.  

A ház belső magja zöld környezetté formálható, és ezzel nemcsak gazdaságosan fenntartható, hanem egyben ökoszemléletű egészséges élettérként is szolgál. Fontos tudni, hogy az egyetemisták ezt a házat Pécsett egy üres foghíjtelekre tervezték, figyelembe véve a terület sajátosságait az épületen az északi és déli homlokzat kapott nagyobb hangsúlyt. 

Pár kép a kivitelezés közbeni állapotról: 


Az északi homlokzat a káros anyagokat megkötő zöldfelületet kapott, a déli homlokzaton pedig egy naptér helyezkedik el, ami egyaránt hasznosítja a nap- és a passzív energiát, ezáltal minimalizálja a ház energiaellátását, a gépészeti berendezések működését. A németországi helyszínen távhővezetékre csatlakozik a modern épület. 
Az épület nulla CO2 kibocsátású, az építésénél és a jövőben történő elbontásakor sem terheli a környezetét, az üzemeltetésnél pedig víztisztítás, gyökérzónás öntözés, oxigéntermelő homlokzat, napelem, napkollektor, szürkevíz felhasználás tovább csökkenti a karbon lábnyomát a háznak. 
A modern otthon környezetbarát és újrahasznosítható anyagokból épült, a falak és a födém szerkezeti alapanyaga fa, a szigetelés is természetes fa alapanyagú, a bútorok, a belső kárpitok is újrahasznosított alapanyagokból készülnek. 

Az épület tervezőinek és kivitelezőit, szponzorait büszkeséggel tölti el, hogy a versenyépületet az elő zsűri beválasztotta a 18 épület közül abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig a Wuppertali Fenntarhatósági Mintaparkban látogatható lesz és csak utána kerül vissza Pécsre a ház. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb