Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Amazóniai városok: a városi élet elemzése a bolygó legnagyobb trópusi esőerdejének közelében

Az Amazonas e hatalmas, nyolc latin-amerikai országban 6,74 millió négyzetkilométeren kiterjedő területére vonatkozó földrajzi adatok gyakran szerepelnek a nemzeti és nemzetközi médiában.

A főcímek gyakran kiemelik az Amazonas hatalmas kiterjedését, mint a világ legnagyobb trópusi esőerdejét, amely a bolygó biológiai sokféleségének 10%-ának ad otthont, és a Föld édesvizének 15%-áért felelős. Kevés figyelmet fordítanak azonban a lombkorona alatt, az emberek lakóhelyén zajló ökológiai folyamatokra.

A Föld ezen részének tárgyalásakor gyakran utolsóként említik az Amazonas régió városi vonatkozásait. Az erdő megőrzésének fontossága a bolygó megőrzése szempontjából azonban magában foglalja a lakóinak életminőségéről való gondoskodás szükségességét is. Csak a brazil Amazonas lakossága 28,4 millió ember, és az urbanizáció növekszik. Jelenleg a lakosság 75%-a városi területen él, többségük 50 000 fő alatti kistelepüléseken él.

Ezt a struktúrát az évszázadok során két jelentős időszak alakította: a 19. századi gumikitermelésnek köszönhetően a folyók meghatározó szerepet játszottak a helyi gazdaságban, illetve a városok rohamos növekedése a város által megnyitott úttengelyek mentén. katonai kormányzat 1970-től.

A gyarmatosítás óta ez az egyedüli célja az erőforrás-kitermelésnek az Amazonas régióban, amely ezzel a teherrel küszködik. A fenntartható életmód ősi megértésen alapuló narratívájával szemben az erdőt leküzdendő akadályként ábrázolják. Ez a lakosság jelentős szétszóródását eredményezte, a települések közötti átlagos lineáris távolság 1000 km. Ez hatással van a mobilitásra és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférésre.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb