Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A Velux projektje Dániában jövőbe látó lakóhelyeket mutat be

Koppenhágában, a 2023-as építészet világfővárosában a város szívében egy víziós és kísérleti projektet hoztak létre, amelyet a dán ablakgyártó, a VELUX hajtott végre. 

Az ENSZ klímabizottságának legfrissebb jelentése szerint az építőipar a globális energiafogyasztás 34%-áért és a globális CO2-kibocsátás 37%-áért felelős. Amint a jelentés megjegyzi: „Az épületek és az építőipar nem halad a jó úton a szén-dioxid-mentesítés 2050-ig történő megvalósítása felé.”

Drámai számok és meglehetősen lehangoló hírek. Ezt a valóságot szem előtt tartva a dán VELUX ablakgyártó a közelmúltban egy olyan projekt kezdeményezését tűzte ki célul, amely bemutatja, hogy ha az iparág hajlandó változtatni, itt és most ez lehetséges. Partnereikkel, az EFFEKT dán építészstúdióval és az Artelia mérnök-tanácsadókkal együtt egy kísérleti lakásprogramot építettek fel Living Places néven, amely jól példázza és bizonyítja, hogy a jelenlegi építési technológiával és anyagokkal már elérhető az átmenet az egészségesebb és fenntarthatóbb életmód felé.

A VELUX közel 80 éve gyárt olyan tetőablakokat, amelyek friss levegőt és napfényt juttatnak az emberek otthonaiba, és javítják a beltéri klímát. A pozitív példamutatás vízióját már 1965-ben felvázolta Villum Kann Rasmussen alapító, aki egy olyan vállalatot épített fel, amely a társadalom javát szolgáló termékekkel kíván dolgozni. 

„A VELUX Csoportnál úgy gondoljuk, hogy itt az ideje újragondolni, hogyan segíthetnek az épületek fenntartható megoldásokkal és gyakorlati intézkedésekkel megoldani a globális éghajlati és egészségügyi kihívásokat” – mondja Lone Feifer, a VELUX fenntartható épületekkel foglalkozó igazgatója.

A Living Places a VELUX örökségére épít, amely azon a meggyőződésen alapszik, hogy „egyetlen kísérlet többet ér, mint 1000 szakértői vélemény”, és az alapítójuk által megfogalmazott vízió egyik példája, hogy pozitív irányba mutat, értéket teremt ügyfeleinknek, és a lehető legkisebb környezetterheléssel pozitív hatást gyakoroljunk a társadalomra. 

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb