Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A Parley for the Oceans újrahasznosítja Christo és Jeanne-Claude L’Arc de Triomphe Wrapped című művét

Ebben a hónapban ünnepli második évfordulóját Christo és Jeanne-Claude duó monumentális nyilvános alkotása, a L’Arc de Triomphe, Wrapped (1961–2021), amelyet 2021 szeptember 18-án mutattak be, a párizsiak és a világ minden tájáról érkező látogatók ámulatára.

16 napos élettartama alatt hatmillióan nézték meg az alkotást, és több mint félmilliárdan tapasztalták meg a médiaforrásokon keresztül, hozzájárulva a világjárvány utáni Párizs kisugárzásához. A Vlagyimir Yavachev irányítása alatt álló elkötelezett csapatnak köszönhetően megvalósuló projekt most az utolsó fázisban van, és a Parley for the Oceans globális környezetvédelmi szervezettel együttműködve újrahasznosításra kerül.

A csapat a szövetet és a köteleket árnyékoló szerkezetekké, sátrakká és barnummá alakítja Párizs közelgő eseményeire, nevezetesen a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokra. „Ez egy nagyon szép példa a művészvilág azon képességére, hogy alkalmazkodni tudjon az éghajlati kihívásokhoz” – jegyzi meg Yavachev.

Ennek az installációnak a története 1961-ig nyúlik vissza, három évvel azután, hogy Christo találkozott Jeanne-Claude-dal. Abban az időben a duó nyilvános tereken kezdett műalkotásokat készíteni. Egyik projektjük egy középület burkolása volt. Akkoriban Christo egy kis szobát bérelt a L’Arc de Triomphe közelében, és több tanulmányt is készített egy ottani projektről, köztük az 1962-ről, a koncepció fotómontázsáról. Majdnem 60 évvel később a projekt megvalósult.

A műalkotás egész ideje alatt, valamint az elkészítése alatt az alatta lévő teret – ahol a szent járólap található, és ahol 1923 óta az örök láng ég az ismeretlen katona sírja előtt – teljes körűen karbantartották. Mint mindig, a Francia Köztársaság értékei mellett elkötelezett egyesületek, jótékonysági munkások és önkéntesek felváltva gondoskodnak az emléktárgyak és az emlékezés folytonosságáról, és folytatják a napi szertartást, a lángok újragyújtását és az ismeretlen katona előtti tiszteletadást.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb