Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A kupolás építészet: az építőipar rejtett gyöngyszeme

A házak az egyik első olyan tárgy, amelyet a gyerekek megtanulnak rajzolni. A négyzetek és téglalapok egyszerű elrendezése háromszöggel a tetején egyszerű, hatékony és könnyen felismerhető szimbólum.

Ha azonban a tervezéstől a kivitelezés felé haladunk, talán van jobb út. A kupolás épületek, pavilonok és létesítmények öt példája ebben a cikkünkben azt az elképzelést erősíti, hogy van egyszerűbb út is, csak a „dobozon kívül” kell gondolkodnunk.

A Kristoffer Tejlgaard által a roskildei fesztiválra tervezett geodéziai kupola például egy „olyan terv, amely optimalizálja az erőforrások felhasználását” – mondja az építész. A természetben előforduló kémia matematikáját kölcsönözve a fullerén allotróp molekuláris szerkezetét – amely R. Buckminster Fuller építész és tervező nevéhez fűződik – úgy alkották meg újra, hogy „erőt és stabilitást biztosítson, valamint nagy tereket hozzon létre minimális építőanyag felhasználásával” – magyarázza Tejlgaard.

A Buckminster Fuller fókuszában az erőforrások környezetkímélő felhasználása, valamint a tartós rétegelt lemez szerkezet felépítése áll, és a módszer segítségével olyan strapabíró szerkezetet lehet rétegelt lemezből építeni, amely ellenáll egy nyolcnapos zenei fesztivál követelményeinek, a geodéziai Roskilde Dome tökéletes példa a többi félig állandó szerkezetre vonatkozó megbízás számára.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb