Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A Dezeen bejelentette a 2022-es Dezeen Awards fenntarthatósági díjazottjait

Dezeen.com nyilvánosságra hozta az idei Dezeen Awards díj fenntarthatósági kategóriáinak győzteseit.

A Dezeen Awards 2022 fenntarthatósági kategóriáit a Google és a Dodds & Shute szponzorálta.

Localworks a földzsákokból épített, ívelt falú iskola-projektjével, a Multitude of Sins a városszerte összegyűjtött hulladékból készült éttermének belsőépítészetével, a Kenoteq pedig a már kereskedelmi forgalomban lévő építési hulladékból készült tágla-alternatívájával nyerte el a díjat.

A beérkezett pályázatokat eredetileg egy nyolc vezető fenntarthatósági szakemberből álló zsűri értékelte, végül a nyertesekről a One Hundred Shoreditchben szeptemberben ülésező főzsűri döntött, amelynek tagjai Babette Porcelijn, a fenntartható tervezéssel foglalkozó író, Nick Shute, a Dodds & Shute társalapítója és Gavin Christman, a Green&Blue tervezőcég társalapítója voltak.

A nyertes fenntarthatósági projektek megtekinthetők a Dezeen Awards weboldalán, és az alábbiakban:

Az év fenntartható dizájnja: K-Briq by Kenoteq

A K-Briq a hagyományos tégla egy fenntartható alternatívája, amely főként építési hulladékból készül. A zöld építőanyagot a skót Kenoteq startup cég dobta piacra, és előállítása során kevesebb mint tizedannyi szén-dioxid-kibocsátás keletkezik, mint a hagyományos tégla esetében. A Kenoteq által tervezett tégla jobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos agyagtégla, ráadásul bármilyen színben előállítható.

A zsűri így vélekedett a projektről:

“A K-Briq lehetőséget kínál arra, hogy méretarányos hatást érjünk el, tüske egy olyan iparágban, amely nagyrészt statikus, és bomlasztókért kiált.”

Az év fenntartható belső terének díját elnyerte: a The Circus Canteen by Multitude of Sins

Az indiai építészeti stúdió, a Multitude of Sins egy bangalore-i étterem belső terét tervezte, amely szinte kizárólag újrahasznosított anyagokból készült. A stúdió célja egy olyan enteriőr létrehozása volt, amely minimális szénlábnyomot hagy maga után. Az étteremben egy sor fémhulladékból készült boltív, valamint egy össze nem illő, újrahasznosított tárgyakból készült bódé található.

A zsűri így vélekedett a projektről:

“A Circus Canteen egy alulról építkező, demokratikus tervezési mód a semmiből, amely a tervezési nyelvezetében felemelő és szórakoztató módon utal az utcára és annak kultúrájára” 

“A fenntarthatóság oly gyakran nehéz téma, ez pedig megmutatja, hogy lehet kreatív is. A világnak szüksége van egy kicsit több bolondozásra!” 

Az év fenntartható épülete címet elnyerte: a Mustardseed by Localworks

A kampalai székhelyű Localworks az ugandai Mustardseed Junior School projektjét teljes egészében helyi erőforrásokból építette meg. Az épület egy óvodának és általános iskolának ad otthont a helyi gyermekek számára. Az 1146 négyzetméteres épület falai földdel töltött földzsákokból épültek meg, a külső homlokzati falak pedig festetlen mészföld vakolattal készültek.

A zsűri így vélekedett a projektről:

“A Mustardseed egy átgondolt, kreatív és inspiráló óvoda és általános iskola, amely egy biodiverz tájban helyezkedik el, tökéletes környezet a gyerekek számára, hogy megismerjék az ökológia és a fenntartható építés fontosságát.”

“Megmutatja, hogy az innovációt nem feltétlenül a technológiának kell vezérelnie; ésszerű megoldásokra van szükségünk, amelyek a lassú gondolkodást és a felelős tervezést fogadják el” – folytatták. “A világnak több ilyen projektre van szüksége.”

„Kiválóan dicséretes” különdíjat kapott a General Architecture Collaborative által készített tanuló- és sportközpont

General Architecture Collaborative a ruandai Masoro falu lakóival együttműködve, helyi anyagok felhasználásával építette a közösségi központot. A szerkezetet egy rácsos rendszerben szervezték meg, több udvart létrehozva, téglával burkolt utcákkal.

A zsűri így vélekedett a projektről:

“Egy kis vidéki parasztfalu közösségi tagjai által tervezett, épített és működtetett projekt túlmutat azon, hogy egyszerűen csak egy közösségi csarnok legyen”

“Több mint tégla és habarcs. A cégnek sikerült egy olyan fenntartható épületet létrehoznia, amely a társadalmi fenntarthatóságban gyökerezik, és a helyi közösséget a tudásátadás révén többféle módon is képessé teszi a helyi közösségre.”

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb