Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A demokrácia és a maja építészet ihlette a guatemalavárosi amerikai nagykövetség épületét

A Seattle-i székhelyű The Miller Hull Partnership tervezőstúdió a maja építészetből és az amerikai demokrácia “nyitottságából és optimizmusából” vett ihletet a guatemalai fővárosában épült amerikai nagykövetség megtervezésekor.

Guatemala város a középső felföld hegyi völgyében található, 1500 méteres tengerszint feletti magasságban. A várost mély erdős szakadékok hálózata jellemzi, amelyek élőhelyet és vándorlási útvonalakat biztosítanak a biológiai sokféleség bőséges mennyiségéhez. A régióban egy jelentős törésvonal található, ami a magas szeizmikus aktivitásban nyilvánul meg.

Az új létesítmény kialakítása kiemeli az Egyesült Államok és Guatemala közötti fontos diplomáciai kapcsolatot, és első benyomást kelt minden guatemalai számára, aki az Egyesült Államokba látogat. Az Egyesült Államok nagykövetségének új épülete a 16-os zónában található, 4 kilométerre délkeletre a város történelmi központjától.

A 9,4 hektáros parcella a Valle de la Ermita keleti lábánál található, egy meredek lejtőn, ahonnan keleten egy buja szakadékra nyílik kilátás. A terv egy 18 800 négyzetméteres új kancellári épületből, a Marine Security Guard Residence-ből, a kisegítő épületekből és az 500 jármű befogadására alkalmas alsóbbrendű garázsból áll.

A szélsőséges domborzat stabilizálása érdekében a terracing teraszos építési elveit vezették be, mint az alapterület-szervezést. A helyszíni adottságokból építkező irodaház két egymást kiegészítő rúdként – egy kőtalapzat és egy üvegtorony – emelkedik ki az alapsíkból.

Az alap egy földhözragadt minőséget tükröz anyagiságán és a telek teraszához való viszonyán keresztül. A tornyot nyitottság és átláthatóság jellemzi, éteri ellenpontot kínálva a helyszín szerkezetének. A torony és a talapzat metszéspontjában található udvar képezi az épület szívét, a körülötte lévő közösségi programokkal. A nagylelkű tér és a konzuli kert a helyszín déli végén, napelemes panelekkel árnyékolva vendégszerető váróteret biztosít a nagyszámú konzuli látogató számára.

A projekt célja, hogy túllépje az energiahatékonyságra és a megújuló energiákra vonatkozó szövetségi teljesítménycélokat, 32%-kal csökkentse az energiafogyasztást, majd az új irodaház energiafogyasztásának 11%-át napelemekkel biztosítsa.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints idea folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb