Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A biodómok története

A geodéziai formákat Buckminster Fuller írta be az építészettörténetbe. A szerkezet gömb formáját és összetett szerkezeti kialakítását az évek során különféle felhasználási területek és arányok jellemzik, melyek közül az első és leghíresebb a montreali bioszféra pavilon, az 1967-es világkiállítás számára.

Buckminster Fuller amerikai autodidakta formatervező, tervezőmérnök, építész, költő, író és feltaláló, több mint 30 könyv szerzője. Feltalálóként 28 fejlesztést szabadalmaztatott és munkássága elismeréseként 47 tiszteletbeli doktori címet adományoztak neki. Fullert egész életében egyetlen központi kérdés foglalkoztatta: „Van-e esélye az emberiségnek arra, hogy hosszú ideig és sikeresen fennmaradjon a Földön, és ha igen, hogyan?”

A biódomok összetett szerkezetét Fuller az anyaghatékonyság, a szerkezeti integritás és a modularitás iránti érdeklődése alapján hozta létre. A feltaláló az 1960-as években megértette, hogy ezek a tulajdonságok szükségesek egy fenntartható és könnyen megismételhető beavatkozáshoz.

Most, közel 50 évvel a montreali bioszféra megnyitása után (a fenti képen) a geodéziai kupolák új szerepet kaptak az építészetben. A ‘Fuller-féle’ összetett forma és a globális fenntarthatósági kérdések közötti kapcsolat megnyilvánul a Biodomes-ban.

A biodómok jó példája az Egyesült Királyságban 2001-ben épült Eden Project (lenti képen), amely a világ legnagyobb üvegházának ad otthont. Geodézisei három különböző éghajlatú élőhelyet reprodukálnak: trópusi, mediterrán és mérsékelt éghajlatú, minden egyes helyszín jellemzőit megteremtve. Bár egyértelműen Buckminister Fuller épületei ihlették ezt a bioépületet, az anyaghasználat terén újítások vannak, mint például a cső alakú acélszerkezet, hatszögletű, hőre lágyuló tetrafluor-etilén (ETFE) lemezekkel, amelyek a nehéz üveget helyettesítik. Az Egyesült Királyságban az Eden projekt olyan sikeres volt, hogy az ötlet köré „márkát” hoztak létre, és ma már több mint tíz „paradicsomépületet” terveznek a világ különböző részein.

A fenntarthatóságot és az innovációt a Fuller geodézia modern használatával ötvözi, és kiemelkedik a kínai Qingdao Egyetem campusán található Storm Forest Biome is, amely a tervek szerint 2023-ban nyílik meg. A terület 27 000 négyzetméter, nagyobb lesz, mint az Eden Project kupolái. A projekt nagy léptékben mutatja be a víz körforgását a légkörben, és egy magával ragadó környezetben mutatja be annak fontosságát.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb