Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Hogyan tervezzünk az idősebb generáció számára

Az idő múlásával meg kell tanulnunk együtt élni a függőséggel – legyen az fizikai, szociális vagy térbeli. Az öregedés hosszú folyamatában egyre inkább megértjük, hogy az idősödés szorosan összefügg a genetikával, az életmóddal, a lakóhely és a társadalmi-gazdasági hovatartozással. A folyamat tehát egy nagyon változatos folyamat egyénenként eltérő, a különböző érdeklődési köröknek, valamint az életmódbeli képességeknek és preferenciáknak megfelelően.

A népesség öregedésével kapcsolatos aggodalmak napirendre kerültek a különböző tudományágakban, köztük az építészetben is. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének előrejelzései szerint 2050-re a lakosság közel egyharmada, 32,5 százaléka 65 éves vagy annál idősebb lesz. Brazíliában a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet (IBGE) előrejelzése szerint 2031-ben az idősek száma meghaladja majd a gyermekek és a fiatalokét.

Az építészet adaptációja fontos eszköze ennek a növekvő felhasználói profil befogadására.

Számos tanulmány és beavatkozás született különböző megközelítéseken keresztül, nemcsak térbeli, de társadalmi természetűek is. A mindennapi tevékenységeket megkönnyítő eszközök koncepciója során univerzális tervezési stratégiák alakultak ki, melyek lehetővé teszik a hozzáférhetőséget és a kényelmet, valamint a természeti elemekkel – szél, napfény, növényzet – való szorosabb kapcsolatot. 

E tényezők mellett azonban szubjektív szempontokat is figyelembe kell venni, például az integrációval, a védelemmel és a függetlenséggel kapcsolatosakat, mindig a társadalmi kapcsolatok erősítésére törekedve. Az építészet szerepe e közönség befogadásában olyan tereken keresztül határozható meg, amelyek növelik az aktív idősödés lehetőségeit az életminőség, a függetlenség és a szociabilitás fenntartása mellett, vagyis olyan környezeteken keresztül, amelyek integrálják őket egymás között és a társadalommal, távol a szegregációtól és a megbélyegzéstől. 

Ezt az összefüggést figyelembe véve az építészetben két cselekvési irányvonal látható: a meglévő épületek átalakítása és új, különleges tulajdonságokkal rendelkező projektek tervezése.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. A folytatásért kattints ide!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb