Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Az OMA bemutatja az Elevated Plaza koncepcióját az UniCredit számára Münchenben, Németországban

Az UniCredit HQ München, az OMA pályázati terve, egy müncheni vasútállomás melletti területet kíván megfiatalítani. A projekt célja a város életerejének helyreállítása és a német várost egyre inkább érintő „lelkvesztés” probléma kezelése, ahogyan azt az építészek leírták.

A megemelt szerkezettel az új székház célja az elérhető terek kiterjesztése a belső térbe, míg átlátszó sziluettje zökkenőmentes integrációt tesz lehetővé a környező környezetbe. Az épület összekötő pontként szolgál a Leuchtenbergring S-Bahn megálló és a közelgő központi szomszédos kert között, amelyet egy gyalogos S-Bahn átkelő segít. Ez a kapcsolat egy központi plázához vezet, amelyet a helyi közösség hívogató „városi nappalijaként” terveztek.

A pláza alatti teret okosan használják fel olyan létesítmények elhelyezésére, mint a fő étterem, a gasztronómiai területek, a bank tárgyalóközpontja és a logisztikai funkciók, amelyek könnyen megközelíthetők a földszintről. Ezáltal a szerkezet könnyedén ad közteret a városnak anélkül, hogy veszélyeztetné saját követelményeit.

Az OMA által tervezett UniCredit irodája a tér felett található, egy trapéz alakú, 22 méterrel a talajszint feletti térben. Míg a design a hagyományos müncheni háztetők előtt tiszteleg, a térfogat geometriáját elsősorban a környezeti tényezők befolyásolják. A homlokzatok dőlése elősegíti a jobb légmozgást a környéken, míg a trapéz szerkezeten belüli három háromszögletű vágás lehetővé teszi, hogy bőséges természetes fény behatoljon mélyen az épületbe, ideális beltéri klímát teremtve a munkahelyi és szabadidős terek számára egyaránt.

A térfogat dőlésszöge a homlokzatba integrált, nagy teljesítményű PV cellák kihasználását is maximalizálja, hozzájárulva az energiahatékonysághoz. Az OMA épületét (bővebben itt) PV-beágyazott üveggel ellátott, zárt üreges egységekből álló, egységes homlokzati rendszer veszi körül. Ez az innovatív rendszer az épület éves energiaigényének 50-70%-át állítja elő, és jelentősen csökkenti a belső szoláris hőnyereséget.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb