Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ÖkoCity

Az Öko City-n, készházból készül az Intelligens bemutató épület!

Az intelligens épületek (vagy okosház, illetve a domotika) kifejezéssel egyre gyakrabban találkozunk az épületek mindennapi gyakorlatában, ami az építés és az informatika egyre szorosabb kapcsolatát jelenti.

Az intelligens épület olyan építési és elektronikus termékek, eszközök és eljárások alkalmazásával jön létre, aminek eredményeképpen az épületek komfortossági szintje magas, üzemeltetése – különösen energiafelhasználása – gazdaságos, személy- és vagyonvédelme kiemelkedő, fejlesztése a változó igényekhez alakítható.

Az intelligens épületek létrehozása és üzemelése világszerte az építési szektor és az informatika szakterületének is dinamikusan fejlődő területe – a gazdasági válság ellenére is.

Az intelligens épületek hazai piaca számos fejlődési lehetőséget mutat a széttagoltság, az integráció alacsony foka, a komplexitás hiányosságai, a kommunikáció és a kompatibilitás gyengeségei, valamint a szabályozás és az ösztönzés esetlegességei miatt.

A közelmúltban elkészült egy megvalósíthatósági tanulmány az intelligens épületek (domotika) kompetencia központjának létrehozására és működtetésére. Célul tűzték ki az épület-informatikai rendszerek komplexebb alkalmazását, a domotika elfogadottabbá tételét az épületek létrehozói és használói számára egyaránt. Az energiatakarékosság növelése, az energiafelhasználás optimalizálása révén eredményei az épületek használói számára rögtön szembetűnőek.

Az energia felhasználás optimalizálása, azokban az épületekben a leghatékonyabb, melyeknek a hővesztesége alacsony. Ilyenek, a jól hőszigetelt, és árnyékolt készházak!

Az intelligens épületek kompetencia központjának megvalósíthatósági tanulmányát a szakterület számos szegmensének elismert művelői (egyetemek, szakmai szövetségek, tervező és kivitelező vállalkozások) készítették el. Jelenleg több szakmai szövetség, szervezet tanulmányozza részvételi lehetőségét a domotikai kompetencia központ létrehozásában.

A kompetencia központ sikeres megvalósításával és működtetésével nagyobb lehetőség nyílik az intelligens épületek térhódítására, a fenntartható építés általánosabbá tételére, az energiafelhasználás mérséklésére, a komfortosság növelése mellett. És nem utolsó sorban kitörési irányt jelenthet a beszűkült építési piacon a nehéz helyzetben lévő építési, épületgépészeti vállalkozások számára.

Az ÖKO City kiállításon az intelligens épületek hazai zászlós hajója, a magyar KNX  egyesület, illetve annak meghatározó szereplői is megjelennek, bemutatva a domotika számos elemét, rávilágítva a korszerűség, az energiahatékonyság, a magas komfortfokozat racionális együttesére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb