Építészeti érdekességek

Adaptív újrahasználat: egy volt cukorgyárból ipari/minimalista rendezvényterem

Az 500 négyzetméteres egykori cukornádraktár, ma “Bonbon Town” néven a kínai Zhangzhou egyik új ipari övezetében található az egykori Yu Lan cukorgyár környékén. A guó bàn ér helyi építészek arra vállalkoztak, hogy a sötét raktárt elegendő napfényes rendezvénytérré alakítsák, a térben válogatott fehér köteteket helyezzenek el, amelyek visszaverik a fényt, és helyet biztosítanak az új programkövetelményeknek.

A belső terek meghatározó eleme a vizualitás, melyben az egyszerű fehér térfogatok ellentétben állnak z eredeti, rusztikus tetőgerendákkal. Az új szerkezeti elemek szándékosan kontrasztosak és keresztezik a meglévő szerkezetet, tiszteletben tartva az eredeti tetőszerkezetet. A folyosón egy új építésű loft irodahelyiséggel, a többi helyiség pedig rendezvénytérként, kávézóként és bisztróként van kialakítva.

A kávézóban 10 méter hosszú, hullámos, rozsdamentes acél borítású bárblokk fogadja a vendégeket. Az első emeleten, a bár és a konyha felett található egy buja növényzetű fedett kerti társalgó, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a főtérre. Itt, az íves fal mögé rejtve, magánhasználatú teaszoba található. A terasz falában egy keskeny vízszintes nyílás diszkrét kilátást biztosít a nagy helyiségre. A napfény az íves fal mögött három tetőablakon keresztül jut be. Az ívelt fal külső része a média vetítéseinek képernyőjeként szolgál.

Zhangzhou forró és párás nyara miatt a guò bàn ér egy adaptált stratégiával állt elő a tágas főtér passzív hűtésére, hagyományos légkondicionáló használata nélkül. Az új, nagy nyílások, melyeket az eredeti, fából készült forgós ablakok ihlettek, újfajta áteresztőképességet adnak az épületnek, és lehetővé teszik a természetes szellőzést. A tetőablakok tetejére szerelt nagy ventilátorok folyamatosan szívják be a meleg levegőt, alacsony légáramlást biztosítva az egész épületben, és természetes hűtést biztosítanak, a további mennyezeti ventilátorok pedig a folyamatos légáramlást támogatják. A meglévő téglafalakba beépített több nagy függőleges nyílás biztosítja a folyamatos szellőzést, ha a nagy ablakokat esős napon zárva kell tartani.

A Bonbon Town egy folyamatos térként működik válaszfalak és közös helyiségek nélkül, exkluzív, megszakítás nélküli figyelmet és fókuszt biztosítva a privát partiknak. A helyszín nyitott terek és személyre szabott tárgyalótermek kombinációja. A nap folyamán az emlékezetes és egyedi szünetek kerülnek a középpontba, fotózási lehetőségeket és pillanatokat kínálva, amelyeket érdemes megosztani a közösségi médiában.

Fontos volt megőrizni az épület meglévő varázsát, nem pedig olyan új épülettömeget beépíteni, amely egyértelműen kiemelkedik, miközben térbeli eltérést biztosít az előző réteghez képest.

Forrás: www.kp.hu

Tags

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back to top button
Close