Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A Maldív-szigetek bemutatja a világ „első igazi lebegő szigetvárosát”, amely válasz az emelkedő tengerszintre

A Maldív-szigetek a Waterstudio építészirodával együttműködve egy 20 000 fő befogadására alkalmas „agy” alakú úszó várost terveztek a főváros melletti lagúnában. A Maldives Floating City -nek nevezett fejlesztés 5000 többszintes úszóházat foglal magába az Indiai-óceán 200 hektáros lagúnában. A tengerszint emelkedésével a városok hatszögletű úszószerkezetekre épülnek majd.

„Ez az egyedülálló szigetváros innovatív megközelítést kínál a modern és fenntartható élethez a mélykék Indiai-óceán hátterében. Egy futurisztikus álomvilág, amely végre valósággá válik.” – mondta a Waterstudio a projekt kapcsán.

A Maldív-szigeteken a szárazföld 80%-a kevesebb, mint 1 méteres tengerszint feletti magasságban van.

A szigetcsoport emiatt előreláthatólag 2100-ra az emelkedő tengerszint miatt lakhatatlanná válik. A projekt, a kormány reményei szerint, hogy 2024-től 20 000 hazai és külföldi lakos számára biztosít majd lehetőséget arra, hogy lebegő városokba vándoroljanak, mely 10 perc komp-útra helyezkedik majd el a Maldív-szigeteki Malé fővárostól.

A 2022-ben megkezdődő projekt, a Maldives Floating City egy sor lebegő városjavaslat része, amelyek potenciális megoldásokat kínálnak a tengerszint emelkedésére és a globális felmelegedésre, beleértve a BIG és Samoo építészek és az Oceanix technológiai cég által tervezett Oceanix Busant.

A Holland Docklands vállalkozó azonban azt mondja: „Ilyen nagyságrendű és sebességű kísérletet még nem tettek teljes állami támogatással. „Korábban is voltak kísérletek lebegő városok létrehozására, de egyik sem rendelkezett azzal a gazdag műszaki, logisztikai és jogi szakértelemmel, amely a Maldív-szigetek lebegő városainak fő vonzereje” – magyarázza Holland Docklands.

A 2027-re tervezett fejlesztés hatszögletű szigetekből áll. A Water Studios, a Holland Docklands és a Maldív-szigetek kormánya a Maldív-szigetek tengeri kultúrájára összpontosított, és kifejlesztett egy platformot a helyi korall geometriájára, a Blane Coralra. A tetején lévő platformok felülnézetből egy emberi agyra emlékeztető formát alkotnak majd. Az úszó város aljához mesterséges korallzátony csatlakozik, hogy ösztönözze a természetes korallnövekedést.

A lakossági platformok közé tartoznak majd az otthonok, szállodák, éttermek, üzletek, kórházak, iskolák és kormányzati szervek. Minden tengerparti ház 100 négyzetméteres lesz, előkikötővel és tetőterasszal. A Holland Docklands szerint az apartmanok ára 250 000 dollártól (95 millió gulden) kezdődik majd.

Az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) 2022-es hatodik értékelő jelentése szerint a világ több fokos felmelegedése várható ebben az évszázadban, ami teljesen lakhatatlanná teszi az olyan kis szigetországokat, mint a Maldív-szigetek.

„Ha a globális felmelegedés eléri a 1,5 Celsius-fokot, a következő két évtizedben elkerülhetetlenül több éghajlati fenyegetéssel kell szembenéznie a világnak” – áll az ENSZ Éghajlatváltozási Bizottságának jelentésében. „Még az ilyen szintű felmelegedés átmeneti túllépése is súlyosabb következményekkel járna, amelyek egy része visszafordíthatatlan lenne. A társadalmi hatások, például az infrastruktúrára és az alacsonyan fekvő tengerparti településekre gyakorolt ​​hatások pusztítóak lennének.” A tengerparti városfejlesztés a jövőben tehát magában foglalja a mólókon lévő lakóházak építését és az emelkedő víz felszínén lebegő „kétéltű építmények” építését.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb