Rólunk írtákVariosystem

Variálható könnyűszerkezetes épületek

Variálható könnyűszerkezetes épületek

A környezettudatosság erősödésével egyre népszerűbbé válnak a könnyűszerkezetes és készházak. Vannak, akik készházként, vannak, akik gyors házként és sokan szerelt házként ismerik. Magyarországon a családiház építés területén nincs még nagy múltjuk, ám napjainkban a megépített könnyűszerkezetes, készház épületek száma rohamosan nő, s egyre népszerűbbek.

Sokkal kevésbé terhelik meg a környezetet és a kivitelezés során szomszédok tűrőképességét, hiszen a készházak gyorsan, nagyon feszes tempóban, jól szervezetten készülnek.  Az eltérő anyagok és technológia következtében viszont vannak az építkezésnek olyan elemei, amelyekre már a tervezés során külön figyelmet kell fordítani, mert az utólagos korrekció sokkal bonyolultabb, mint eleve megfelelően tervezni.

A könnyűszerkezetes házak előnyei közül kiemelendő a méretpontosság, mivel üzemben ipari technológiával készülnek. A különböző variálhatóság, például a fal szerkezetében, rétegrendjében, anyagában legalább 40 féle variáció áll rendelkezésre.

Egyre többen jönnek rá, hogy a házaikban a természetes anyagok használata, a korszerű fűtés rendszerek, napelem, hőszivattyú, felület fűtés-hűtés, egyrészt magas komfortérzetet nyújtanak. Ily módon jelentős mértékben hozzájárulnak a környezetvédelemhez. Olcsó a működtetésük, de lehet akár díjmentes is,  azaz aktív ház, ami több energiát termel. mint felhasznál. Így még az elektromos autó is otthon tankolható.

Építészeti besorolását illetően, hogy hova tartoznak az így megvalósított épületek, nincs egyértelmű válasz, mert nem lehet azonos jelzővel illetni, nem lehet általánosítani őket. Ez azért van, mert ezzel a technológiával lehet fészert, hétvégi házat, kisméretű és alapfelszereltségű, de hagyományos formájú családi házat építeni. Lehet építeni a mai modern építészeti irányoknak megfelelő „minimal stílusú” házat is, korszerű otthonvezérléssel, a legmagasabb prémium kategóriás kialakítással.

Ezzel a szerelt technológiával Ausztriában a 100 lakásos passzív fűtésű társasházak készült. Norvégiában pedig 24 emeletes 80 m magas toronyház épült. Hazai viszonylatban a „tégla lobby” nagyon sokáig ellen propagandát fejtett ki, és ezt a minősítést, szakmai tudás nélküli kivitelezők által létre hozott rossz minőségű házak tovább táplálták.

Az emberek elsősorban olyan házat építenek amilyet a szüleik építettek, amilyen építésre alkalmas anyag elérhető a környezetükben. Európa északi területein, nagyon jó minőségű építőfa létezik, így ott a gerenda, a rönk, és egyéb fa szerkezetű épületek készültek. Közép-Európában, különösen a Kárpát medencében kevés a jó minőségű építő fa, így itt az agyag alapú építkezés terjedt le, a vályog, a tégla használata az ismert és ma is tömegesen elfogadott. Délebbre az agyag sem található meg, nem csak építőfa nincs, így többségében követ használtak építő anyagnak. A hagyományok, a szokások sok esetben fékező hatásúak, így más technológiát bevezetni akkor lehet, ha valamilyen igény, kényszer mutatkozik rá. Ez a kényszer most a klímánk védelmére vonatkozik, hogy a gyártás  és a működtetés folyamán a lehető legkevesebb energia legyen felhasználva, ami a környezetünket, a klímánkat károsítja, másrészt, minél olcsóbb legyen. Ezeket az igényeket a szerelt, a készház technológia nagyon jól ki tudja szolgálni.

Minőségi követelményeket illetően az adott épület legyen tűzálló, vízálló, vihar álló, a falak nagy teherbírással rendelkezzenek. Ennek függvényében a választott technológia, rétegrendtől függ, hogy mire képes az elkészült épület, milyen követelményeknek tud megfelelni. Ezért nagyon fontos, hogy a megrendelő meg tudja fogalmazni az igényeit, elvárásait, akkor ma már minden szokásos elvárást, követelményt teljesíteni lehet. A követelményeknek való megfelelést a felhasznált anyagok is meghatározzák. Nem mindegy, hogy OSB, Rost lap, Gipsz karton, Gipsz rost lap, MGO lap, és ezekből melyik fajtát és méretűt használjuk, milyen rétegeket alakítunk ki.

A házak árát, nem csak a falszerkezet határozza meg. A könnyűszerkezetes technológia esetén ugyanazt a hőátbocsátást olcsóbban lehet elérni, mint a hagyományos építkezésnél. Mivel a költséget a fűtés-hűtés, a nyílászárók, burkolatok, szaniterek, tető határozza meg, ezek pedig függetlenül a technológiától minden féle épületben szükségesek.

A Variosystem Zrt-nél amikor egy-egy ház gyártása és kivitelezése megkezdődik, körülbelül egy 100 nm körüli ház kulcsra kész kivitelezése általában 4 hónap alatt beköltözhetővé válik. Az időtartam az előkészítettségtől függ. A cég családi vállalkozásként működik, tulajdonosa Gebri László úr a vendéglátó iparból nyergelt át a faiparba. Kezdetben magánembereknek építőipari fa értékesítésével foglalkozott, de hamar rájött, hogy az általa forgalmazott építkezési alapanyagokból, ő tudna jó házat építeni.

Az első tapasztalatok alapján, úgy érezte, hogy a megrendelők nem tudnak egyértelműen dönteni, hogyan is legyenek a helyiségek a házon belül elrendezve, ezért un. variálható házakat építettek, s innen ered a cégük neve: Variosystem.

A variálhatóság mellett a környezetvédelem érdekében, rátértek a természetes anyagok épületekben való felhasználására. Az igény először a külföldi megrendelések végett fogalmazódott meg, hiszen Németországba exportáltak ilyen házakat. Technológiájukra vonatkozóan az ottani minősítő intézet kiadta a bio minősítést. A ház azon kívül, hogy faváz szerkezetből készült és panelokból állt össze, de a hőszigetelés már akkor is fagyapot volt.

A mai gazdasági helyzet a minél olcsóbbat és a jobbat keresi. Ennek a célnak az elérése érdekében tértek rá klorid mentes VARIO  MgO (magnézium-oxid) táblák készítésére és forgalmazása, illetve ehhez kapcsolódóan elkezdték a MgO alapú SIP (Structured Insulated Panel) panelek előállítását, illetve egy új fejlesztésű PIR habra, amiből az épület fő falait alakították ki. Igazából itt jelentkezett egy újabb előny, hogy erre a panelra nem kell dryvit réteg, ugyanakkor a hőátbocsátási tényezője 20 cm vastagságban olyan mint egy 44 cm vastag okos falazó elemé. Továbbá tűzálló, vízálló, és a szokásos 41-60 kg/nm csavaronkénti rögzítési lehetőség helyett akár 150 kg/felfüggesztési pont terhelésre is képes. A próbák folyamán kiderült, hogy fogadó, és szintek közötti födémnek is alkalmas, sőt tető szerkezetnek is, ahol például a cserép is elhagyható, és a tető szerkezet, egyben hőszigetelő elem is.

Szerző: Oláh Antal HÁZAK Magazin

Variosystem-Group Kft. H-2462 Martonvásár, Nyári utca 3. /Kuti András u folytatása/

  • Gebri László ügyvezető: +36 70 422 38 58, info@variosystem.hu
  • Gebri Katalin ügyvezető: +36 30 201 85 50, gebri.katalin@variosystem.hu
  • Szabó Benjamin ügyvezető: +36 70 387 7137, szabo.benjamin@variosystem.hu
Tags
Részletek

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top button
Close